Jak przechowywać śliwki w domu? Czy można to robić w lodówce?
Warto wiedzieć, jak przechowywać śliwki, żeby mieć je przez całą jesień i zimę, a czasami nawet do przyszłego sezonu. Czy śliwki można przechowywać w lodówce i co zrobić, żeby przedłużyć trwałość tych owoców?
Jak przechowywać śliwki w domu?
Czy śliwki trzymać w lodówce, czy też lepiej, żeby były trzymane w cieple? Przechowywanie śliwek najlepiej udaje się w temperaturze pokojowej. Śliwki należy włożyć do papierowej torby lub do plastikowego pojemnika na żywność – takie zabezpieczenie sprawi, że do owoców nie dobiorą się muszki owocówki. Przechowywanie śliwek w chłodni jest polecane szczególnie w przypadku mocno dojrzałych owoców, które lada dzień staną się przejrzałe i nie będą się już nadawały do spożycia. Dzięki chłodniczym warunkom dalszy proces dojrzewania śliwek zostanie mocno spowolniony i przetrwają dłużej.
Przechowywanie śliwek na zimę – o czym warto pamiętać?
Wiecie już jak przechowywać świeże śliwki, ale co, jeżeli macie bardzo dużą ilość tych wspaniałych owoców i chcecie cieszyć się nimi przez kolejne miesiące? Nadmiar śliwek można zawsze zamrozić lub ususzyć. Suszone śliwki doskonale sprawdzą się np. do bigosu i gulaszu drobiowego, a mrożone wykorzystacie na wigilijny kompot z suszonymi owocami, do ciast z owocami lub do deserów.
- Gdzie przechowywać śliwki po ususzeniu? Najlepiej w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub w słoikach.
- Jak przechowywać śliwki mrożone? Możecie umieścić je w woreczkach strunowych lub w plastikowych opakowaniach przeznaczonych do mrożenia żywności.
Komentarze (0)