Jak smażyć cebulę? Na czym to robić?
Smażona cebulka jest nieodłącznym dodatkiem do wielu pysznych dań. Zastanawiacie się, jak smażyć cebulę, żeby była złocista i miękka? Sprawdźcie, jak usmażyć cebulę do pierogów, kopytek lub domowych fast foodów.
Jak usmażyć cebulę na patelni?
Sposób smażenia cebuli będzie zależał od tego, jaką patelnią dysponujecie. Na czym smażyć cebulę? Możecie użyć zwyczajnej patelni lub specjalnego modelu z powłoką nieprzywierającą. Na tej drugiej patelni możecie smażyć bez dodatku tłuszczu lub z jego niewielką ilością. Jak podsmażyć cebulę? Należy wrzucić ją na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu, co chwile mieszając. Jeśli nie chcecie używać masła, wykorzystajcie olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Nie polecamy natomiast tłuszczów zwierzęcych: smalcu lub łoju – mogą mieć charakterystyczny posmak i zapach.
Jak usmażyć cebulę na złoto?
Na czym smażyć cebulę do pierogów? Najczęściej poleca się użycie masła, bo jest ono też składnikiem różnych farszów na pierogi, a także doskonałym nośnikiem smaku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie podsmażamy przez chwilę i przykrywamy patelnię pokrywką, żeby cebulka się prażyła. Na koniec podnosimy pokrywkę i pozwalamy odparować nadmiarowi wody. Cebulę można posypać też cukrem, który ulegnie karmelizacji. Tak usmażoną cebulę wykorzystacie nie tylko do pierogów ruskich, ale też jako omastę do kopytek, knedli czy tłuczonych ziemniaków okraszonych boczkiem.
Jak usmażyć cebulę do pierogów, żeby zbytnio się nie przypalała? Można dodać do niej dodatkową porcję masła i podlać wodą.
Komentarze (0)