Jak zrobić cukier puder z cukru? Czym zmielić go bez młynka?

Na pewno każdy z Was wie, co to jest cukier puder. Jest to mocno rozdrobniony cukier spożywczy. Rozpuszcza się dużo szybciej niż zwykły cukier. Wykorzystuje się go w cukiernictwie i piekarnictwie. Dodaje smaku i nadaje estetyczny wygląd, dlatego często posypuje się nim pączki i ciasta. Ale co zrobicie, jeśli na półce sklepowej zabraknie gotowego cukru pudru? Jak zrobić cukier puder z cukru samodzielnie? Czym go zmielić bez młynka? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w tym artykule.

Jak się robi cukier puder?

Zrobienie cukru pudru to chyba najprostsza rzecz w kuchennych czynnościach. Potrzebujecie tylko młynka do mielenia. Wsypujecie zwykły cukier do młynka, włączacie i po szybkim czasie, na przykład po minucie, macie drobniutki, sypki cukier puder. Prawda, że to łatwizna?

Do czego używa się cukru pudru?

Cukier puder ma za zadanie dodać smaku i pięknego wyglądu, wytwarzanym przez Was słodkościom.

Z cukrem pudrem:

  • stworzycie gładkie polewy do ciast
  • ubijecie śmietanę
  • zrobicie krem do ciastek i tortów
  • ubijecie pianę z białek na bezę
  • upiększycie wypieki, posypując ich powierzchnię

Jak zrobić cukier puder bez młynka?

Problem pojawia się wtedy, gdy młynka nie macie. Albo posiadacie go, ale nie chcecie go użyć, bo mielicie w nim kawę. Niestety, gdy mielicie cukier w młynku do mielenia kawy, cukier może przejąć jej zapach. No i może lekko się zabarwić na jasny brąz. Przed mieleniem cukru warto więc dokładnie wyczyścić i wysuszyć młynek.

Czym zmielić cukier na puder?

A co gdy młynka nie ma? Jak wtedy zrobić cukier puder? Blender stacjonarny lub ręczny jest świetną alternatywą dla młynka. Używając blendera ręcznego, wykorzystajcie wysokie naczynie, bo cukier mocno się rozsypuje. Dobrze umyty blender nie przenosi zapachów. Pamiętajcie, by po zmieleniu, przesiać cukier przez sitko z drobnymi oczkami. Do zmielenia cukru na puder może też służyć moździerz lub wałek. W moździerzu rozdrabniacie cukier tak, jak przyprawy. Możecie też rozsypać cukier na stolnicę i rozcierać go wałkiem. Potrzeba matką wynalazków!

Beza z białek i cukru pudru

Nie każdy umie zrobić piękną, puszystą i kruchą bezę. Spróbujcie i sprawdźcie swoje umiejętności. Pamiętajcie, że żaden majster z nieba nie spadł, więc nie zniechęcajcie się po pierwszej porażce. Do dzieła!

Składniki:

  • 4 białka o pokojowej temperaturze
  • 200 gramów cukru pudru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Białka ubijcie z solą na sztywną pianę.
  2. Nadal ubijając, dodawajcie stopniowo cukier.
  3. Gdy cukier się rozpuści, przełóżcie białka na blachę.
  4. Piekarnik rozgrzejcie do 110 stopni na górę-dół. Jeśli używacie termoobiegu, wystarczy 100 stopni.
  5. Pieczcie 60-100 minut.
  6. Beza ma być w środku dobrze wysuszona.
  7. Po upieczeniu uchylcie lekko drzwiczki piekarnika i zostawcie w nim bezę do ostygnięcia.

Cukier puder – jak zrobić go bez młynka? Podsumowanie

Teraz już wiecie, jak zrobić cukier puder z cukru. Macie rozeznanie, czym zmielić cukier na puder i jak to zrobić bez młynka. Możecie powiedzieć, że znacie cukier puder od podszewki. Gdy już cukier puder macie zmielony, najwyższy czas wykorzystać go do wypieków, a zwłaszcza babek piaskowych. Cukier puder będzie doskonale pasował do ptysiów ze śmietaną. Przed podaniem posypcie cukrem pudrem ptysie, a zobaczycie, jak szybko znikną. Podobnie będzie z babką z jabłkami. Do niej kubek gorącej herbaty i aromatyczny podwieczorek gotowy.