Jak zrobić duszonki w kociołku?

Planujecie domowe kociołkowanie i zastanawiacie się, jak zrobić duszonki? Do przygotowania duszonek możecie wykorzystać wiele różnych składników, bo ten rodzaj dania ma wiele odsłon.

Jak zrobić duszonki i z czego je przygotować?

Duszonki to rodzaj duszonej potrawy jednogarnkowej przygotowywanej w kociołku lub rondlu. Do duszonek wykorzystuje się mięso, wędliny i warzywa. Duszonki powstają najczęściej z karkówki, golonki oraz boczku z dodatkiem ziemniaków, cebuli, marchewki i czerwonych buraków.

Na dno kociołka układa się plastry boczku, później pokrojone w grubą kostkę mięso, ziemniaki i pozostałe warzywa. Całość należy doprawić pieprzem i ulubionymi przyprawami (majerankiem, papryką, estragonem lub tymiankiem), a następnie przykryć liśćmi kapusty, nałożyć pokrywkę i dusić kociołek na niewielkim płomieniu przez 1,5-2 godziny. Składniki przed duszeniem można podlać odrobiną wody, ale nie trzeba jej dużo, bo mięso i warzywa szybko wydzielą swoje soki, więc danie się nie przypali.

Smak duszonki zależy każdorazowo od jakości i proporcji użytych składników, a że na tym polu można dowolnie eksperymentować, każdy kociołek może mieć inny smak.

Jak zrobić duszonka z grzybów leśnych?

Jak zrobić duszonki w kociołku z dodatkiem grzybów? W przepisie możecie użyć mieszanki łopatki i karkówki, a do tego ziemniaków pokrojonych w ćwiartki lub ósemki oraz suszonych borowików i podgrzybków. Jeśli chcecie uzyskać bardziej grzybowy smak, dodajcie do duszonek świeże pieczarki lub proszek grzybowy.