Jak zrobić zakręconego ziemniaka w domu?
Jak zrobić zakręconego ziemniaka, popularne danie typu street food zastępujące frytki lub tortillę? Wystarczy tylko trochę wprawy i można wyczarować takie kręcone ziemniaki we własnej kuchni. Sprawdźcie, co należy zrobić.
Jak zrobić zakręconego ziemniaka?
Ciekawi was, jak zrobić zakręcone ziemniaki? Można je przygotować na dwa sposoby: ręcznie (poprzez nacinanie ostrym nożem) lub przy użyciu specjalnej obieraczki. Jeżeli nie macie takiego sprzętu, wykorzystajcie nóż – ziemniaka nadzianego na patyk należy nacinać ostrym nożem aż do patyka i jednocześnie obracać wokół własnej osi, a powstałą spiralkę rozciągać, aż powstanie charakterystyczna helisa. Podczas przygotowania spiralek musicie się wykazać dokładnością i ostrożnością, a przede wszystkim użyć odpowiednich ziemniaków, najlepiej tych podłużnych typu frytkowego.
Jak zrobić zakręcone ziemniaki w domu?
Zdecydowanie łatwiejsze jest przygotowanie zakręconych frytek przy użyciu obieraczki. Ziemniaka należy nadziać na obieraczkę, przekręcić, wyjąć i wyłożyć na blaszkę do pieczenia lub nadziać na patyk. Tak przygotowane frytki możecie posypać przyprawami lub posmarować ulubionym sosem i zapiec. Przygotowanie zakręconego ziemniaka wymaga nieco wprawy, pierwsze sztuki zwykle się nie udają, ale każda kolejna będzie wyglądała już coraz lepiej.
Zakręcone ziemniaki pasują do smażonej albo pieczonej ryby (sandacza lub łososia) oraz do wszystkich dań serwowanych z frytkami, np. do pieczonych lub grillowanych dań z kurczakiem, kotletów z wieprzowiny i roślinnego mięsa.
Komentarze (0)