Kimbap — co to jest? Jak zrobić?
Kimbap to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kuchni azjatyckiej. Chociaż dla osób, które nie czują się najlepiej w sztuce kulinarnej, może wydawać się nieco skomplikowane, to dobre składniki i podstawowa wiedza wystarczą, żeby je przyrządzić. Kimbap często jest mylony z sushi, ale obie te potrawy różnią się od siebie. Jak zrobić kimbap, który będzie przypominał ten serwowany na koreańskich straganach i w restauracjach? Podpowiadamy!
Koreański kimbap i japońskie sushi – dlaczego to nie to samo?
Chociaż wyglądają podobnie, kimbap i sushi różnią składniki użyte do ich wykonania. Dwa główne pozostają niezmienne – gotowany ryż i wodorosty. Do obydwu dań używa się także farszu z warzyw, jednak w sushi jest ich znacznie mniej i występują w formie surowej. Kimbap z kolei jest bogaty w kiszonki i konserwy. Sposób przygotowania ryżu także jest inny. Sekretem jest dodanie do niego oleju sezamowego, co powoduje, że jest słodszy. Ryż do japońskiego sushi jest doprawiony octem ryżowym. Kimbap można zrobić także z ryżu czarnego lub brązowego, co w przypadku sushi jest raczej niespotykane.
Czym faszerować kimbap?
Nadzienie zgodnie z przepisem na kimbap powinno zawierać ryby lub mięso, jednak w odróżnieniu od japońskiej wersji nie są one surowe. Może to być zarówno tuńczyk z puszki, marynowana wołowina, jak i szynka konserwowa. Warzywa zazwyczaj są kiszone, tutaj szczególnie używa się marynowanej żółtej rzodkiewki lub kimchi – kiszonej kapusty pekińskiej z ogórkiem. Przygotowując kimbap możecie pozwolić sobie na większą dowolność, jeśli chodzi o dodatki. Blanszowany szpinak, omlet w stylu koreańskim – to, co nie uszłoby w japońskim sushi, w wersji koreańskiej jest bardzo mile widziane.
Sprawdź także: Kimchi – z czym je jeść i do czego będzie pasować?
Jak ugotować ryż do kimbap?
Aby wasz kimbap się udał, należy zadbać, żeby ryż był odpowiednio kleisty. Dzięki temu zawijanie potrawy będzie łatwiejsze. Jak ugotować ryż do kimbap? Przepłukany kilkakrotnie ryż pozostawiamy na ok. pół godziny w zimnej wodzie. Następnie należy doprowadzić go do wrzenia i gotować ok. 15 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu przykryć go pokrywką i pozostawić na kolejne 5 minut. Wystudzony ryż doprawiamy olejem sezamowym i ewentualnie solą do smaku.
Trudna sztuka zawijania sushi – jak zrobić kimbap?
Kimbap to danie, które podaje się podobnie do sushi. Do jego wykonania będziecie zatem potrzebować specjalnej maty. Rozłóżcie na niej arkusz suszonej algi nori. Nakładajcie ryż w taki sposób, aby zostawić wolne miejsca na końcach algi. Na środku umieśćcie swoje ulubione dodatki z mięsa i warzyw. Zwińcie delikatnie matę, zwracając uwagę, żeby dobrze ją docisnąć. Ostatnim krokiem będzie pokrojenie kimbapu na małe kawałeczki. To danie świetnie smakuje samodzielnie, ale można także podawać je z sosami w typowo koreańskich smakach, takich jak sojowy lub chili.
Śniadanie, obiad czy kolacja – kiedy podać kimbap?
Kimbap – co to za danie? Na jaką porę dnia będzie najlepsze? Koreańczycy traktują je tak jak my kanapkę. W związku z tym, że jest ciasno zawinięty, idealnie sprawdza się podczas pikniku lub jako przekąska do pracy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby serwować kimbap na kolację lub wczesny lunch. Sposób jedzenia jest dowolny. Możecie zajadać się nim rękoma lub pałeczkami niczym w koreańskiej restauracji. To danie wpasuje się także w klimat przyjęcia w stylu azjatyckim. Jego przewagą nad sushi jest to, że nie każdy z gości może być entuzjastą surowych ryb. Kimbap rozwiązuje ten problem, a wyglądem nie różni się od japońskiego specjału.
Impreza po koreańsku – orientalne smaki w polskim domu
Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, a sałatka jarzynowa i koreczki dawno wam się znudziły, postawcie na zupełnie inne smaki kuchni koreańskiej! Przygotujcie kimbap z kimchi własnej roboty, smażonego kurczaka z warzywami z woka lub koreańskie burgery. Z tak skomponowanym menu wystarczy już tylko kilka dekoracji zainspirowanych krajami dalekiego wschodu i orientalna muzyka, a każde przyjęcie odniesie sukces!
Komentarze (0)