Mamy nadzieję, że nie boicie się eksperymentów z egzotycznymi owocami, ale jeśli macie pewne obawy, to jesteśmy tu po to, żeby szybko Was ich pozbawić! Kumkwat to drobny owoc przypominający mandarynkę. Brzmi ciekawie? Uwierzcie, że to nie wszystko. Z nami poznacie smak kumkwatu, jego właściwości i sposoby na podanie. Zapraszamy!
Co to jest kumkwat?
Kumkwat to egzotyczny owoc, który wywodzi się z Chin. Jego wygląd jest zbliżony do małej mandarynki, nie mylcie jednak tych dwóch produktów, ponieważ ich smaki są mocno zróżnicowane. Kumkwat rośnie na drzewach o kolczastych gałązkach, których wygląd robi duże wrażenie. Na świecie można znaleźć aż 6 rodzajów tego owocu, m.in. japoński i perłowy. Jeszcze kilka lat temu kumkwat nie był dostępny w polskich sklepach, jednak teraz występuje w wielu supermarketach. Jesteśmy pewni, że kupicie go bez większych problemów.
Kumkwat, jak smakuje? Wiele osób uwielbia go za jadalną i gładką skórkę. To jeden z nielicznych cytrusów, który nadaje się do spożycia w całości. Skórka odpowiada za słodycz w kumkwacie. Jeżeli chodzi o miąższ owocu, to jest on bardziej kwaśny. Połączenie cierpkiego środka kumkwatu ze słodką skórką zapewnia balans, dzięki któremu cytrus bardzo dobrze smakuje.
Kumkwat w Waszym domu
Możecie zdecydować się na zakup wyhodowanych owoców kumkwatu. Mamy dla Was alternatywę! Sklepy ogrodowe oferują zakup całego krzewu kumkwatu, dzięki temu Wy również będziecie mogli poczuć się jak chińscy hodowcy tego cytrusa. Ta opcja ułatwi Wam kontrolę nad świeżością kumkwatów. W sklepach znajdziecie również ususzone owoce tego cytrusa, które możecie kupić na wagę.
Kumkwat – jak jeść? Nasze wskazówki
Jesteśmy pewni, że nasz opis owocu Was przekonał i myślicie, jak się je kumkwat? Śpieszymy z pomocą! Przede wszystkim zacznijcie od dokładnego przyjrzenia się cytrusowi. Sprawdźcie, czy nie ma on uszkodzeń na skórce i oznak zepsucia. Jeżeli wszystko jest w porządku, to przejdźcie do dokładnego umycia kumkwatu. Pamiętajcie, że skórka jest jadalna, dlatego przyłóżcie się do tej czynności. Nie musicie jednak ograniczać się do takiego sposobu podania kumkwatu. Co powiecie na sałatkę z tym cytrusem? Doskonale sprawdzi się on również jako dodatek do mięs i deserów. Gdy ktoś spyta Was, jak się je kumkwat, to nie odpowiadajcie na to pytanie, tylko pokażcie, ile pysznych potraw można z niego zrobić! Możliwości jest naprawdę wiele.
Kumkwat w kuchni – nasze przepisy
Jak jeść kumkwat? To już wiecie! Nie możemy się doczekać, aż spróbujecie tego cytrusa i wykorzystacie go w swojej kuchni. Możecie zjeść go na surowo albo poeksperymentować i stworzyć pyszne potrawy z wykorzystaniem kumkwatu. My w szczególności polecamy Wam tę drugą opcję i właśnie dlatego przygotowaliśmy kilka wyjątkowo smacznych receptur!
Szukacie przepisu na smaczny i niecodzienny obiad? Nasza propozycja z pewnością spełni Wasze oczekiwania. Grillowane udka w cytrusowym dżemie to dość niestandardowe połączenie, ale za to jakie smaczne! To danie świetnie komponuje się z tymiankowymi ziemniakami.
Po obiedzie czas na deser! Chyba nikt nie oprze się znakomitej bezie Pavlovej z owocami. Kumkwat będzie niezbędny do ozdoby tego deseru, a efekty z pewnością Was zachwycą. Smacznego!
Komentarze (0)