Lahmacun – co to jest?

Jednym z najpopularniejszych fast foodów znanych z kuchni tureckiej jest lahmacun. Co to jest za potrawa i z czego powstaje? Co stanowi o ogromnej popularności lahmacun i jak podawać ten street food? Sprawdźcie poniżej!

Co to jest lahmacun?

Jeżeli kiedykolwiek usłyszeliście określenie lahmacun, to pewnie zastanawialiście się, co to jest. Lahmacun to rodzaj fast foodu rodem z Turcji i jednocześnie jedno z najpopularniejszych tureckich specjałów. Lahmacun wygląda jak pizza i powstaje z takich samych składników. To przekąskowe danie przygotowuje się z drożdżowego ciasta z farszem. Cienki drożdżowy placek jest nadziewany mięsem, a następnie skrapiany sokiem z cytryny. Lahmacun tradycyjnie wypieka się na gorących kamieniach, ale w wielu nowoczesnych lokalach to danie jest pieczone w specjalnych piecach. Sposobów przygotowania lahmacun jest wiele, ale do najpopularniejszych zaliczamy urfagaziantep. Lahmacun gaziantep zawiera zmielone mięso z dodatkiem czosnku, a w wersji urfa występuje cebula.

Co to lahmacun i jak jeść tę potrawę?

Z jakiego mięsa powstaje lahmacun? Co to za danie? Lahmacun przygotowuje się z baraniny lub jagnięciny, ale wariacje na temat tej potrawy powstają też z wieprzowiną, wołowiną, a nawet z mięsem drobiowym. W farszu do lahmacun oprócz cebuli lub czosnku znajdziecie cukinię, paprykę oraz pieprz kajeński. Upieczony placek trzeba koniecznie skropić cytryną i posypać posiekaną natką pietruszki. Lahmacun je się bez żadnych dodatków, ale można spróbować urozmaicić go dowolnym sosem lub ketchupem. Placek serwuje się jak jedzenie typu street food lub na talerzu.