Lahmacun – co to jest?
Jednym z najpopularniejszych fast foodów znanych z kuchni tureckiej jest lahmacun. Co to jest za potrawa i z czego powstaje? Co stanowi o ogromnej popularności lahmacun i jak podawać ten street food? Sprawdźcie poniżej!
Co to jest lahmacun?
Jeżeli kiedykolwiek usłyszeliście określenie lahmacun, to pewnie zastanawialiście się, co to jest. Lahmacun to rodzaj fast foodu rodem z Turcji i jednocześnie jedno z najpopularniejszych tureckich specjałów. Lahmacun wygląda jak pizza i powstaje z takich samych składników. To przekąskowe danie przygotowuje się z drożdżowego ciasta z farszem. Cienki drożdżowy placek jest nadziewany mięsem, a następnie skrapiany sokiem z cytryny. Lahmacun tradycyjnie wypieka się na gorących kamieniach, ale w wielu nowoczesnych lokalach to danie jest pieczone w specjalnych piecach. Sposobów przygotowania lahmacun jest wiele, ale do najpopularniejszych zaliczamy urfa i gaziantep. Lahmacun gaziantep zawiera zmielone mięso z dodatkiem czosnku, a w wersji urfa występuje cebula.
Co to lahmacun i jak jeść tę potrawę?
Z jakiego mięsa powstaje lahmacun? Co to za danie? Lahmacun przygotowuje się z baraniny lub jagnięciny, ale wariacje na temat tej potrawy powstają też z wieprzowiną, wołowiną, a nawet z mięsem drobiowym. W farszu do lahmacun oprócz cebuli lub czosnku znajdziecie cukinię, paprykę oraz pieprz kajeński. Upieczony placek trzeba koniecznie skropić cytryną i posypać posiekaną natką pietruszki. Lahmacun je się bez żadnych dodatków, ale można spróbować urozmaicić go dowolnym sosem lub ketchupem. Placek serwuje się jak jedzenie typu street food lub na talerzu.
Komentarze (0)