Langustynki – jak je jeść, obierać i przyrządzić? Co to jest?

Langustynki są prawdziwym rarytasem wśród fanów owoców morza. Te średniej wielkości skorupiaki zachwycają smakiem i aromatem, dlatego wyjątkowo często lądują na naszych talerzach. Najpierw jednak trzeba je odpowiednio obrać i przyrządzić, co dla niektórych może być sporym wyzwaniem. W jakiej formie podawać langustynki, aby nie popełnić faux-pas? Czym charakteryzują się te skorupiaki? Razem z nami zostaniecie specjalistami od langustynek! Zapraszamy!

 

Langustynki – co to jest?

Jedni nazywają je kuzynkami krewetek, inni porównują do homarów. Co to są langustynki? Przychodzimy z odpowiedzią! Langustynki są średniej wielkości skorupiakami z jadalnymi szczypcami. Mają również dziesięć odnóży i pancerz. Ze względu na swój wygląd wiele osób myli langustynki z innymi stworzeniami, które możemy znaleźć na dnach mórz i oceanów. To duży błąd, ponieważ są jedyne w swoim rodzaju! Po czym poznać langustynki? Warto zwrócić uwagę na wielkość tych morskich zwierząt. Langustynki rosną maksymalnie do 25 centymetrów. Co prawda nie jest to duży wynik, ale z pewnością nie możemy narzekać na małą ilość mięsa w tych skorupiakach. Zaraz się o tym przekonacie, ponieważ podpowiadamy, jak przyrządzić langustynki!

Przygotowanie i obieranie langustynek

Langustynki jak obierać? To pytanie z pewnością pojawiło się w głowach osób, które chcą zaserwować te skorupiaki. Oczy, pancerz, odnóża – wiemy, że początkowo możecie być lekko zdezorientowani, jednak za chwilę przekonacie się, jakie to proste zadanie! Jak oczyścić langustynki? Zdejmijcie skorupę palcami i oderwijcie odwłok. Konieczne jest również usunięcie jelita. Możecie użyć do tego wykałaczki i zdecydowanym ruchem wyciągnąć ciemny pasek. Co zrobić ze szczypcami? Rozetnijcie je na pół nożykiem i gotowe! Tak obrana langustynka będzie za chwilę gotowa do zjedzenia.

Langustynki – jak jeść?

Pora dowiedzieć się, jak przyrządzić znakomite langustynki, które zachwycą smakiem i nie będą zbyt gumowate. Czy to trudny proces? Oczywiście, że nie! Możecie zrobić pyszne skorupiaki na dwa sposoby. Pierwszą metodą jest ugotowanie langustynek w wodzie i podawanie ich z ulubionymi dodatkami, np. makaronem lub ryżem. Drugim sposobem jest przyrządzenie skorupiaków na patelni. Podsmażcie na oliwie czosnek i papryczkę, a następnie wrzućcie langustynki. Proces przygotowania tego specjału na patelni wynosi 5-7 minut. Jak się je langustynki? Podawajcie skorupiaki przecięte na pół i wydobywajcie mięso za pomocą noża i widelca. Nie powinno Wam to sprawić żadnych trudności. Smacznego!

Morskie specjały w Waszej kuchni

Langustynka – jak jeść i przyrządzić? To już wiecie! Zobaczcie nasze przepisy na wyjątkowo smaczne skorupiaki i inne owoce morza. Zapraszamy!

Szybka paella to doskonała propozycja na obiad. Dorzućcie do tego dania smaczne langustynki, a efekty Was zachwycą. Spróbujecie? Równie smacznie wypadnie ryż z owocami morza. Idealny na spotkania ze znajomymi lub codzienny obiad. Polecamy!

Tradycyjne krewetki na maśle czosnkowym to strzał w dziesiątkę. Następnym razem przygotujcie tę recepturę z langustynkami i cieszcie się pysznym daniem!

A dla fanów sałatek coś specjalnego! Poznajcie nasze popisowe danie z langustynkami. Sałatka owoce morza po sardyńsku ma niepowtarzalny aromat i smak. Fani owoców morza nie oprą się temu specjałowi. Udanego gotowania i smacznego!