Lembasy – przepis. Jak zrobić by wyszły najlepsze?
Sprawdźcie, jak zrobić lembasy, czyli małe chlebki zwane elfickimi. Dowiedzcie się, z czego powstaje to pieczywo i skąd wywodzi się przepis.
Jak zrobić lembasy?
Lembasy, czyli elficki chleb to rodzaj pszennego wypieku przygotowywanego przez elfy zamieszkujące Śródziemie i wspominamy we wszystkich częściach kultowej trylogii Tolkiena. Lembasy były tam opisywane jako małe kwadratowe placki o jasnobrązowym kolorze i wnętrzu w kolorze śmietankowym. Wypiekano je ze specjalnego rodzaju zboża i traktowano jako pieczywo idealne na podróż. Jeśli chcecie sprawdzić przepis na lembasy i wypróbować to oryginalne pieczywo, będziecie potrzebowali 2 szklanek mąki pszennej, 2 łyżek cukru, 3 łyżek miodu, pół szklanki mleka, 1 jajka, łyżki oleju, łyżeczki proszku do pieczenia i szczypty cynamonu.
Lembasy – przepis na elficki chleb
Wszystkie suche składniki wsypcie do dużej miski i dokładnie wymieszajcie. Dodajcie olej, jajko, mleko i miód, a następnie wyróbcie elastyczne ciasto, wyłóżcie je na posypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 0,5 cm. Placek pokrójcie na kwadraty o bokach długości 10 cm, natnijcie po przekątnej i pieczcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 12-18 minut w 180°C.
Chlebki możecie jeść jako przekąskę bez żadnych dodatków, smarować dżemem, konfiturami, podawać z owocami i bitą śmietaną lub w wersji wytrawnej z pastą jajeczną, rybną albo guacamole. Lembasy podacie też jako filmową przekąskę, na imprezę karnawałową, sylwestra lub jako dodatek do cebulowej zupy krem czy kapuśniaku.
Komentarze (0)