Lokma – co to jest? Jak wygląda?
Czy wiecie, czym jest lokma? Co to za specjał, skąd się wywodzi i jak powstaje ten przysmak? Lokma do złudzenia przypomina jeden ze słodkich frykasów kuchni polskiej, ale ma nieco inny skład. Poznajcie turecką lokmę!
Lokma – co to jest?
Co to lokma? To słodki rarytas wywodzący się z kuchni tureckiej. Nazwą lokma określa się małe pączki znane już od czasów Imperium Osmańskiego, kiedy to były rozdawane ludziom z okazji narodzin dziecka sułtana i przygotowywane dla uczczenia ważnych okazji. Lokma to rodzaj deseru w postaci małych smażonych kulek. Ręcznie formowane kulki z ciasta drożdżowego nasączonego miodowym lub cukrowym syropem smaży się w głębokim tłuszczu i posypuje cynamonem, orzechami lub pistacjami.
Jak wygląda lokma? Kulki przypominają polskie minipączki z orzechową posypką. Kuleczki są smażone na złoty kolor i często lśnią od słodkiego syropu, ale nie zawsze, bo ostatecznie ich wygląd zależy od preferencji przygotowującego. Te chrupiące pączusie mają wielkość w sam raz na kęs i są uważane za jeden z najstarszych deserów świata.
Co to jest turecka lokma?
Co to jest lokma? To słodki przysmak serwowany dzisiaj nie tylko w Turcji, ale też w Grecji i w Egipcie. Te tureckie pączki są mniejsze niż znane w Polsce i nie mają nadzienia, ale smakują równie pysznie. Kuleczki lokma są słodkim aromatycznym specjałem idealnym na podwieczorek lub deser po niedzielnym obiedzie. Te minipączuszki są niczym smaki dzieciństwa – idealne do zaserwowania z okazji Tłustego Czwartku lub na słodkim stole podczas przyjęcia.
Komentarze (0)