Parfait – co to jest? Co to znaczy?

Wśród słodkich specjałów wyróżniamy parfait, czyli deser, którego nazwa oznacza dosłownie „doskonały”. Trudno nie zgodzić się z tym określeniem, ponieważ to słynne i obłędne danie kuchni francuskiej zachwyca idealną konsystencją, smakiem i wyważoną słodyczą. Czym jeszcze wyróżnia się ten deser? Co to jest parfait? Jeżeli chcecie lepiej poznać kuchnię francuską, której desery nie mają sobie równych, koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Parfait – co to?

Parfait jest doskonałym deserem, o czym świadczy długa lista jego miłośników, smak oraz sama nazwa. To nie pomyłka! Tłumaczenie tego wyrazu jest bardzo trafne i ciekawe, a brzmi dokładnie – „doskonały”. Każdy, kto kiedyś próbował francuskiego deseru, z pewnością zgodzi się z tym określeniem! Co to jest parfait? Pierwsze wzmianki na temat tego przysmaku znalazły się we francuskich książkach kulinarnych z XIX wieku. Pod tym jakże doskonałym określeniem kryje się kilkuwarstwowy deser serwowany w wysokich kielichach. W jego składzie możemy znaleźć m.in. śmietankę, jajka i owoce. Obecnie powstała również amerykańska wersja tego deseru, którą przygotowujemy z jogurtu naturalnego, owoców, granoli oraz orzechów. I choć parfait w tym wydaniu zapowiada się równie smacznie, to zdecydowanie nic nie pobije jego klasycznej wersji.

Parfait – deser doskonały i jego przygotowanie

Chociaż nazwa parfait brzmi dość skomplikowanie, to samo przyrządzenie tego deseru jest banalnie proste. Każdy z Was z pewnością poradzi sobie z tym zadaniem! Śmietankę, jajka i cukier ubijamy na gładką masę, która musi mieć idealną i gładką konsystencję. Niekiedy śmietankę można również zastąpić śmietaną, najważniejsze jest, by produkt był tłusty, dzięki czemu parfait będzie bardzo gęsty. Następnie wlewamy przygotowany krem do pojemnej foremki i wkładamy do zamrażarki. Po kilku godzinach schłodzony parfait może trafić już do pucharków. Masę należy nakładać jak lody, najlepiej warstwowo, łącząc z innymi składnikami. Lody parfait – co to jest? Prawdziwa uczta smaków!

Z czym podawać parfait?

Chociaż deser lodowy parfait sam w sobie zachwyca walorami i doskonałością, to oczywiście najlepiej podawać go ze słodkimi dodatkami, które jeszcze bardziej urozmaicą jego smak. Czego użyć? Jedną z opcji są świeże owoce, takie jak: truskawki, maliny czy borówki. Można również przygotować z nich gęsty mus lub słodki sos, a następnie polać nimi deser. Parfait smakuje obłędnie, gdy znajdą się w nim również orzechy migdałowe lub laskowe. Ulubiona wersja Amerykanów uwzględnia także granolę, czyli mieszankę płatków zbożowych. A jakie dodatki wybierzecie Wy? Przełóżcie parfait do ozdobnych pucharków i skomponujcie deser lodowy z ulubionymi składnikami.

Nasze przepisy na dodatki do parfait

Wiecie już, co to znaczy parfait i jak przyrządzić ten deser. Poznajcie kilka przepisów na dodatki do tego francuskiego specjału, a później cieszcie się słodką ucztą. Zapraszamy!

Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem i parfait to obłędne połączenie, które podbije podniebienie każdego łasucha. Nie czekajcie i już teraz spróbujcie je przygotować!

Lody Ambrozja doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie smaku parfait. Połączcie śmietankową masę z tą recepturą, a uzyskacie doskonałe rezultaty i pyszny deser! Parfait co to jest? Nie zastanawiajcie się już dłużej i działajcie w kuchni.

A na koniec lody waniliowe z espresso, których smak nie ma sobie równych. Połączone z francuskim deserem będą wyśmienitą propozycją dla najbardziej wymagających krytyków. A może nie lubicie kawy? Nic straconego! Lody z solonym karmelem to równie smaczna opcja.