Plantan – co to jest? Jak smakuje?

Czy wiecie, czym jest plantan? Co to jest? To enigmatyczne określenie oznacza warzywnego banana do złudzenia przypominający znany wszystkim owoc bananowca jadalnego.

Plantan – co to jest i jak się go podaje?

Co to są plantany? To owoce rośliny z rodziny musaceae spożywane na Karaibach, w Afryce i w Ameryce Środkowej. Plantany rosnące wyłącznie w klimacie tropikalnym odznaczają się innym smakiem niż te jadalne sprowadzane do Polski. W Kolumbii i w krajach Ameryki Południowej plantany są przyrządzane na różne sposoby: gotowane, smażone i pieczone, ale też grillowane i przerabiane na mąkę lub chipsy. Plantany można też gotować na parze, natomiast nigdy nie należy ich jeść na surowo.

W Polsce plantany są słabo dostępne, zwykle można je kupić tylko w największych supermarketach, więc jeśli je gdzieś spotkacie, warto po nie sięgnąć i wypróbować.

Jak smakuje plantan?

Wiecie już, co to jest plantan, ale jak smakuje ten owoc? W smaku plantany przypominają ziemniaki, a kiedy dojrzeją, ich skórka staje się żółta i zaczynają smakować niczym truskawki. Plantany przypominają w smaku zwyczajne banany, dopiero kiedy są przejrzałe, a ich skórka robi się czarna.

Plantany cechują się ziemniaczanym skrobiowym smakiem, przez co są najczęściej wykorzystywane jako dodatek do obiadu. Mocno dojrzałe warzywne banany smakujące owocowo znajdują zastosowanie jako składnik deserów lub słodkich śniadań. Plantany możecie usmażyć w panierce z bułki tartej i jajka lub upiec z przyprawami i podawać do obiadu zamiast ziemniaków.