Raclette – co to jest? Jaki ser będzie najlepszy?
Jak powstaje raclette? Co to jest i jak podaje się ten specjał? Raclette jest bardzo efektowną potrawą, którą serwuje się w sposób niemalże artystyczny i traktuje jako kulinarną atrakcję przyjęcia. Chcecie zmierzyć się z tą potrawą? Sprawdźcie, co dodaje się do raclette.
Raclette – co to jest?
Co to jest raclette? To rodzaj szwajcarskiego dania z topionego sera przygotowywany w specjalnym urządzeniu o dwupiętrowej konstrukcji. W górnej części znajduje się płyta grzewcza, a w dolnej małe patelnie, na których rozpuszcza się doskonałej jakości ser lub zapieka go z innymi składnikami.
Jaki ser do raclette? Danie powstaje na bazie aromatycznego żółtego sera o wyrazistym smaku i dużej zawartości tłuszczu, ale do przygotowania potrawy można wybrać też inny gatunek tłustego sera, który dobrze się topi, w tym mozzarellę i ementaler. Do raclette najlepiej nadaje się jednak ser szwajcarski – jest bardzo topliwy i ostry w smaku.
Warto wspomnieć, że określenie raclette może się też odnosić do samego sera, dokładnie do specjalnego półtwardego i długodojrzewającego sera z niepasteryzowanego krowiego mleka, którego cechą szczególną jest wyrazisty smak.
Ser raclette – jak jeść? Co do raclette?
Co na raclette? Raclette zwykle podaje się z gotowanymi ziemniakami w mundurkach i z konserwowanymi warzywami, np. cebulką i korniszonami, ale też z marynowanymi pieczarkami. Do raclette doskonale pasuje białe wytrawne wino. Danie z topionego sera można podawać ze szparagami, bakłażanami i innymi warzywami, a nawet z owocami. Potrawa dobrze komponuje się również z szynką parmeńską.
Komentarze (0)