Szerbet – co to jest?
Czy wiecie, czym jest szerbet? Co to jest i jaką ma historię? Szerbet to jeden z narodowych napojów Turcji. Sprawdźcie, z czego się składa.
Szerbet – co to jest za napój?
Co to jest szerbet w Turcji? To napój o owocowo-kwiatowo-korzennym charakterze przygotowywany w kuchni tureckiej. Szerbet prawdopodobnie ma korzenie w Iranie, a popularność zdobył już w czasach Imperium Osmańskiego. Co to jest szerbet do picia? To niebanalna mieszanka orientalnych składników o słodko-kwiatowym charakterze. Napój powstaje z wody, soku owocowego lub syropu z owoców oraz dodatku płatków kwiatów i ziół. Jedna z popularniejszych wersji bazuje na kwiatach wiśni i lukrecji.
Szerbet ma słodko-kwaskowy charakter i doskonale gasi pragnienie w upalne dni. W domowych warunkach ten napój można przyrządzić z wody, syropu z owoców dzikiej róży, niewielkiego dodatku wody różanej, soku cytrynowego i listków mięty. Gotowy napój najlepiej schłodzić i podawać z kostkami lodu.
Co to jest szerbet turecki? Jak powstaje?
Według dawnych przekazów szerbet cechował się magicznymi właściwościami ziół, które do niego dodawano. Ten napój był kiedyś serwowany przez sułtana poddanym, by ci mogli wznosić toasty z okazji pojawienia się na świecie następcy tronu. Szerbet nieodłącznie kojarzył się ze świętowaniem, przez co na stałe wpisał się w kulinarną tradycję Turcji.
Szerbet będzie idealny na lato jako chłodzący napój do obiadu lub popołudniowego grilla. Jeśli chcecie przygotować szerbet w oryginalnej rozgrzewającej wersji, możecie dodać do napoju odrobinę kardamonu, imbiru lub goździków.
Komentarze (0)