Utopence – jak jeść i co to jest?
Sprawdźcie, jak przygotować utopence. Jak jeść to danie i z czym najlepiej je podawać? Przedstawiamy pigułkę wiedzy o serwowaniu utopence.
Utopence – jak jeść tę potrawę?
Utopence, czyli marynowane parówki z warzywami i pikantnymi przyprawami to przekąska popularna głównie w Czechach i na Słowacji. Ta potrawa powstaje z parówek marynowanych w zalewie octowej, a z racji ostrego smaku doskonale komponuje się z łagodnymi potrawami. Utopence można przygotować też z drobno mielonej kiełbasy wieprzowej lub z domowych serdelków.
Utopence podaje się jako przekąskę do piwa, a także podczas spotkań w gronie przyjaciół lub z okazji rodzinnych uroczystości. Utopence można serwować nawet jako aperitif przed głównym daniem.
Jak zrobić utopence?
Jak przygotować utopence? Co to jest i jakie składniki wykorzystać? Do przygotowania tej przekąski najlepiej użyć dobrej jakości parówek z dużą zawartością mięsa, a do tego cebuli, suszonych lub świeżych papryczek chili, czosnku i octu. Przygotowanie przekąski jest bardzo proste – parówki należy przekroić na połówki, cebulę pokroić w piórka, a ząbki czosnku drobno posiekać. Następnie składniki zalewa się mieszanką wody i octu, wkłada do niej parówki i marynuje je przez minimum kilkanaście godzin, a najlepiej przez 3-4 dni.
Utopence zwykle jest marynowane w słoikach, a przechowywane w lodówce lub w innym chłodnym miejscu. Przekąskę można podawać na stół w słoikach, w których się marynowała, lub w małych miseczkach. Do utopence możecie serwować dowolny rodzaj pieczywa – np. chleb na zakwasie, bagietki lub pieczywo razowe.
Komentarze (0)