Zabajone – co to jest? Co to znaczy i jak zrobić?

Zastanawialiście się kiedyś, z czego powstaje zabajone? Co to jest i skąd pochodzi? Zabajone zwane też zabaglione to tradycyjny włoski deser z trzech składników.

Zabajone – co to jest?

Co to znaczy zabajone? Zabajone jest deserem z cukru, żółtek jaj i słodkiego wina. W zależności od sposobu przygotowania i proporcji składników można uzyskać rzadszą lub gęstszą konsystencję. Rzadkim zabajone polewa się owoce lub ciasta z kremem, a gęste jest traktowane jako samodzielny deser. Zabajone można podawać w pucharkach, kokilkach lub małych miseczkach.

Zabajone to lekki i słodki specjał o konsystencji chmurki. Deser powstaje w procesie intensywnego ubijania, które pozwala wtłoczyć w masę pęcherzyki powietrza i nadać jej aksamitnej puszystości. Przepis na współczesne zabajone z winem vin santo lub marsala pochodzi z drugiej połowy XV wieku.

Jak zrobić zabajone?

Co to jest zabajone i jak powstaje ten smakołyk? Proporcje do przygotowania tego tradycyjnego deseru są konkretnie ustalone: na jedno żółtko należy zastosować połówkę skorupki cukru i połowę skorupki wina. Cukier ubija się z żółtkami za pomocą miksera lub trzepaczki, a później dodaje małymi porcjami wino, cały czas intensywnie ubija i jednocześnie ogrzewa w kąpieli wodnej lub nad palnikiem. Właściwy proces ubijania i powolnego ogrzewania jest niezbędny, by uniknąć ścięcia się żółtek.

Zabajone to wymarzona propozycja na deser po uroczystej kolacji, a także jako jeden z frykasów podawanych na Tłusty Czwartek.