Stół to nasza wizytówka podczas spotkań świątecznych z rodziną. To właśnie przy nim możemy zgromadzić się z najbliższymi osobami i przeżywać wyjątkowe chwile. Ważnym elementem świątecznego stołu są dekoracje, które podkreślą uroczysty nastrój. Każdy gospodarz musi także zadbać o harmonię między estetyką a funkcjonalnością, aby ozdoby nie tylko oczarowały wszystkich gości, ale również nie przeszkadzały w serwowaniu posiłków. Jesteście ciekawi, jak odpowiednio udekorować stół świąteczny? Z przyjemnością dzielimy się inspiracjami.
Świąteczne dekoracje stołu w eleganckim stylu
Świąteczne ozdoby stołu pozwalają intensywnie przeżywać klimat tych wyjątkowych dni. Przy planowaniu dekoracji zdecydowanie warto postawić na detale, które podkreślą uroczysty nastrój. Unikajcie zbyt jaskrawych kolorów, takich jak fuksja czy żółty. W zamian za to postawcie na bardziej stonowane barwy, np. biały, złoty lub beżowy.
-
Świece – jedną z kluczowych ozdób stołu są świece, które nie tylko pięknie się mienią, ale również są traktowane jako symbol nadziei i radości. Zapalcie je po przyjściu gości, a w pokoju od razu zrobi się magicznie, wyjątkowo i elegancko.
-
Stroik – ta ozdoba z gałązek jest nawiązaniem do tradycji oraz natury. Jeżeli zdecydujecie się na stroik ze świeżych iglaków, to w pomieszczeniu będzie unosił się charakterystyczny i przyjemny zapach lasu oraz świąt.
-
Szyszki – jeżeli z powodu ograniczonej przestrzeni na stole musicie zrezygnować ze stroika, to zastąpcie go świeżymi lub sztucznymi szyszkami. Możecie spryskać je złotą lub srebrną farbką dekoracyjną, aby pięknie błyszczały w świetle świec i lampek na choince.
-
Serwetki – to niezwykle funkcjonalna ozdoba, która będzie użyteczna dla gości, ale również wpłynie na estetykę stołu. Możecie złożyć serwetki w ciekawe kształty, np. kieszonki lub spiąć je złotymi klamerkami, aby prezentowały się elegancko.
Poczuć klimat świąt
Święta to magiczny czas, a także lekki mróz i zimowy krajobraz za oknem, który ma swój niepowtarzalny klimat. Jeżeli nie wyobrażacie sobie świąt bez płatków śniegu, to przenieście je na bożonarodzeniowy stół. Wystarczy, że przygotujecie przezroczystą miskę i wsypiecie do niej biały puch. Możecie także spryskać wieniec lub gałązki iglaków sztucznym śniegiem, a poczujecie klimat ośnieżonego lasu i prawdziwie zimowego wieczoru. Niech w tej pięknej kompozycji ozdób nie zabraknie miejsca na świąteczne figurki. Porcelanowy aniołek, renifer czy Mikołaj, który później odwiedzi dzieci, wprowadzą do pomieszczenia świąteczną i przytulną aurę.
Dekoracje świątecznego talerza
Jednym ze świątecznych zwyczajów jest umieszczanie tematycznych elementów na talerzach gości. Czym udekorować zastawę? Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie imiennych etykiet z tektury i położenie ich na talerzach. To nie tylko serdeczny gest dla Waszych gości, ale również element usprawniający organizację wieczerzy, ponieważ każdy będzie wiedział, gdzie usiąść. Na talerzu możecie położyć także słodki poczęstunek dla bliskich. Najbardziej świątecznymi ciasteczkami są oczywiście pierniczki, więc rekomendujemy, żeby to właśnie one zdobiły zastawę Waszych gości. Jeżeli jednak wolicie zostawić słodycze na koniec, postawcie na inną, jadalną dekorację. Co powiecie na suszone pomarańcze, których aromat od razu wprowadzi wszystkich w świąteczny nastrój? Zestawcie je z gałązką świeżego iglaka oraz białą serwetką, a stół będzie wyglądał bajecznie i elegancko.
Nasze przepisy na jadalne ozdoby stołu
Mamy dla Was niezwykle smaczną niespodziankę, czyli przepisy na jadalne dekoracje świątecznego stołu. Naszą pierwszą propozycją są klasyczne pierniczki. Udekorujcie je i połóżcie na talerzach gości, a z pewnością docenią ten słodki drobiazg.
Wielki słoik z ciasteczkami miodowymi na stole to pomysłowa i bardzo smaczna dekoracja stołu. Każdy sięgnie po wypieki, gdy tylko będzie miał ochotę. Gwarantujemy, że chętni znajdą się bardzo szybko.
Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem to smaczna i efektowna ozdoba stołu. Z pewnością zwróci uwagę gości, którzy będą się spodziewać klasycznych dekoracji.