Przedstawiamy trzy nowe przepisy na dania świąteczne oraz tradycyjną stylizację stołu bożonarodzeniowego. Domowe paszteciki z kapustą i grzybami smakują wyśmienicie z barszczem czerwonym, a robi się je znacznie szybciej niż uszka. Oczywiście bez pierogów nie ma świąt. Jeśli jednak masz już kilka dań z kapustą, to pierogi z kaszą jęczmienną i serem będą ciekawą alternatywą wegetariańską na wigilię. A na rozgrzewkę, na pierwszy lub drugi dzień świąt polecamy bigos z białej kapusty na winie.
Poświęć również chwilę na nakrycie świątecznego stołu. Na obrusie połóż podkładki pod talerze oraz dekoracje – gałązki świerku, jabłuszka choinkowe, gałązki świerku, słomiane ozdoby. To może być finalna dekoracja lub punkt wyjścia do dalszego ozdabiania. Dostojnie będzie się prezentować sztuczna lub naturalna girlanda ułożona środkiem stołu. Dodaj lampki choinkowe na baterie lub łańcuch choinkowy a efekt będzie jeszcze lepszy.
Dodatkowym elementem ozdobnym może być serwetka na każdym talerzu. Zieloną możesz złożyć na kształt choinki, białą przewiązać kontrastową wstążeczką, na czerwonej ułożyć sztućce. Baw się dekoracjami, aby Twój stół był wyjątkowy i niepowtarzalny.
Nasze inspiracyjne przepisy na święta:
1. Paszteciki bardzo często pojawiają się na wigilijnym stole. Najlepiej smakują z czerwonym barszczem.
2. Zobacz nasz przepis na bigos z białej kapusty, który świetnie sprawdzi się na pierwszy i drugi dzień świąt. To idealny dodatek do świątecznego obiadu
3. Przekonaj się, że farsz do pierogów na święta to nie musi być tylko kapusta z grzybami. Przygotuj też porcję pierogów z kaszą jęczmienną i serem.
Więcej inspiracji na świąteczne dania znajdziesz tutaj.