Ciasteczka marchewkowe z marmoladą
NOWY PRZEPIS
łatwe
474 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
220 gramów
0.5 łyżeczki
100 gramów
2 łyżeczki
0.25 łyżeczki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, pokrojone w kostkę masło oraz startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę.

Krok 2
Wyrabiamy ciasto. Gdyby było zbyt klejące oddajemy więcej mąki.

Krok 3
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy krążki o średnicy ok 5-6 cm.

Krok 4
Połowę krążków odkładamy, a na drugiej połowie wycinamy w środku mniejsze kółeczko, tak aby powstał kształt oponki.

Krok 5
Pełne krążki smarujemy marmoladą i przykrywamy krążkiem z dziurką.

Krok 6
Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciastka w temp. 200 stopni C ok. 25 min.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasteczka marchewkowe z marmoladą
Marchewka nadaje się do zrobienia nie tylko surówki, która świetnie komponuje się z wytrawnymi daniami obiadowymi. To bardzo wdzięczny składnik różnorodnych deserów. Przepis na ciasteczka marchewkowe z marmoladą to prosty sposób na pyszny i oryginalny smakołyk.
Dla kogo?
Warzywne składniki coraz częściej znajdują zastosowanie jako element łakoci. Słodkawa marchewka sprawdza się w tej roli perfekcyjnie, co docenią miłośnicy nie do końca oczywistych rozwiązań kulinarnych.
Na jaką okazję?
Macie ochotę na coś słodkiego? Ciasteczka marchewkowe z powidłami przygotujecie szybko, więc nawet nie trzeba specjalnie szukać dla nich miejsca w napiętym terminarzu. Poczęstunek idealny, gdy zapraszacie znajomych na niezobowiązującą, popołudniową filiżankę herbaty.
Czy wiesz, że?
Konfiturę różaną wytwarza się z kwaskowatych owoców dzikiej róży. Wykorzystać można również różane płatki.
Dla urozmaicenia:
Ciastka z marchewką podzielcie na kilka części i każdą przygotujcie z innym nadzieniem. Wspaniale pasują powidła śliwkowe oraz dżem z aronii.