Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - przepis | Przepisy.pl pixel

Ciasteczka marchewkowe z marmoladą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
281 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

487 osób wydrukowało

Pobierz pdf

474 osoby zapisały

Udostępnij
Ciasteczka marchewkowe z marmoladą

Składniki

100 gramów

220 gramów

0.5 łyżeczki

100 gramów

2 łyżeczki

0.25 łyżeczki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, pokrojone w kostkę masło oraz startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę.

Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - Krok 1

Krok 2

Wyrabiamy ciasto. Gdyby było zbyt klejące oddajemy więcej mąki.

Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy krążki o średnicy ok 5-6 cm.

Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - Krok 3

Krok 4

Połowę krążków odkładamy, a na drugiej połowie wycinamy w środku mniejsze kółeczko, tak aby powstał kształt oponki.

Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - Krok 4

Krok 5

Pełne krążki smarujemy marmoladą i przykrywamy krążkiem z dziurką.

Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - Krok 5

Krok 6

Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciastka w temp. 200 stopni C ok. 25 min.

Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • mmm

    mmm , 27.03.2023

    Szybkie do zrobienia i smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka marchewkowe z marmoladąCiasteczka marchewkowe z marmoladą

Marchewka nadaje się do zrobienia nie tylko surówki, która świetnie komponuje się z wytrawnymi daniami obiadowymi. To bardzo wdzięczny składnik różnorodnych deserów. Przepis na ciasteczka marchewkowe z marmoladą to prosty sposób na pyszny i oryginalny smakołyk.

Dla kogo?

Warzywne składniki coraz częściej znajdują zastosowanie jako element łakoci. Słodkawa marchewka sprawdza się w tej roli perfekcyjnie, co docenią miłośnicy nie do końca oczywistych rozwiązań kulinarnych.

Na jaką okazję?

Macie ochotę na coś słodkiego? Ciasteczka marchewkowe z powidłami przygotujecie szybko, więc nawet nie trzeba specjalnie szukać dla nich miejsca w napiętym terminarzu. Poczęstunek idealny, gdy zapraszacie znajomych na niezobowiązującą, popołudniową filiżankę herbaty.

Czy wiesz, że?

Konfiturę różaną wytwarza się z kwaskowatych owoców dzikiej róży. Wykorzystać można również różane płatki.

Dla urozmaicenia:

Ciastka z marchewką podzielcie na kilka części i każdą przygotujcie z innym nadzieniem. Wspaniale pasują powidła śliwkowe oraz dżem z aronii.