Ciasteczka owsiane

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

0.5 szklanki

2 sztuki

1 opakowanie

1 szklanka

1 łyżeczka

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki razem zagnieść bardzo dokładnie, aby powstała plastyczna i nie rozpadająca się masa.

Krok 2

W dłoniach formować ciasteczka.

Krok 3

Piec ok. 25 minut w 180 st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka owsianeCiasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane, serwowane z kawą lub mlekiem, to idealna propozycja na słodką przekąskę. Do ich przygotowania wykorzystasz zarówno całe płatki, jak i zmielone (częściowo bądź całkowicie). Zanim jednak dodasz je do ciasta, zalej je szklanką mleka i poczekaj, aż zmiękną. Możesz także wysypać je na suchą patelnię i zarumienić na złoty kolor. By wzbogacić smak ciasteczek, koniecznie użyj ulubionych dodatków. Oprócz rodzynek, doskonale sprawdzą się również pestki dyni, słonecznik, wiórki kokosowe, orzechy, suszone owoce, a nawet żurawina. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis odrobinę modyfikować – zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki owsianej lub orkiszowej, albo wymieszać ją z gryczaną. Pamiętaj, by ciasteczek nie przekładać na talerz bezpośrednio po upieczeniu (powinny poleżeć kilka minut w blaszce, w której się piekły). Słodką przekąskę serwuj w towarzystwie mleka, zbożowej kawy lub gorzkiej czekolady. Teraz Twoja kolej – skomponuj składniki i przygotuj chrupiące ciastka. Smacznego!