Ciasteczka owsiane

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

0.5 szklanki

2 sztuki

1 opakowanie

1 szklanka

1 łyżeczka

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki razem zagnieść bardzo dokładnie, aby powstała plastyczna i nie rozpadająca się masa.

Krok 2

W dłoniach formować ciasteczka.

Krok 3

Piec ok. 25 minut w 180 st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka owsianeCiasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane, serwowane z kawą lub mlekiem, to idealna propozycja na słodką przekąskę. Do ich przygotowania wykorzystasz zarówno całe płatki, jak i zmielone (częściowo bądź całkowicie). Zanim jednak dodasz je do ciasta, zalej je szklanką mleka i poczekaj, aż zmiękną. Możesz także wysypać je na suchą patelnię i zarumienić na złoty kolor. By wzbogacić smak ciasteczek, koniecznie użyj ulubionych dodatków. Oprócz rodzynek, doskonale sprawdzą się również pestki dyni, słonecznik, wiórki kokosowe, orzechy, suszone owoce, a nawet żurawina. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis odrobinę modyfikować – zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki owsianej lub orkiszowej, albo wymieszać ją z gryczaną. Pamiętaj, by ciasteczek nie przekładać na talerz bezpośrednio po upieczeniu (powinny poleżeć kilka minut w blaszce, w której się piekły). Słodką przekąskę serwuj w towarzystwie mleka, zbożowej kawy lub gorzkiej czekolady. Teraz Twoja kolej – skomponuj składniki i przygotuj chrupiące ciastka. Smacznego!