CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1561

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

110 gramów

2 sztuki

185 gramów

0.5 łyżeczki

0.75 łyżeczki

40 gramów

350 gramów

5 łyżek

budyń:

2 łyżki

250 mililitrów

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku przygotować budyń - musi wystygnąć.

Krok 2

Większą część mleka zagotować, w pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i cukier, rozrobione wlać do wrzącego mleka, zagotować. Zdjąć z palnika, natychmiast dodać Kasię i ekstrakt, wymieszać. Budyń przykryć folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch, odstawić do wystudzenia.

Krok 3

Przygotować ciasto. Miękką Kasię zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać cukier i nadal ucierać. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując cały czas.

Krok 4

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać, dodać do masy maślanej, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części.

Krok 5

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 6

Na dno wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. Następnie równo wyłożyć ostudzony budyń. Na niego wyłożyć drugą połowę ciasta, wyrównać. Ciasto powinno całkowicie pokryć budyń.

Krok 7

Na górę poukładać rabarbar, posypać kilkoma łyżkami cukru demerara.

Krok 8

Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę i 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej