CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

110 gramów

2 sztuki

185 gramów

0.5 łyżeczki

0.75 łyżeczki

40 gramów

350 gramów

5 łyżek

budyń:

2 łyżki

250 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku przygotować budyń - musi wystygnąć.

Krok 2

Większą część mleka zagotować, w pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i cukier, rozrobione wlać do wrzącego mleka, zagotować. Zdjąć z palnika, natychmiast dodać Kasię i ekstrakt, wymieszać. Budyń przykryć folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch, odstawić do wystudzenia.

Krok 3

Przygotować ciasto. Miękką Kasię zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać cukier i nadal ucierać. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując cały czas.

Krok 4

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać, dodać do masy maślanej, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części.

Krok 5

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 6

Na dno wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. Następnie równo wyłożyć ostudzony budyń. Na niego wyłożyć drugą połowę ciasta, wyrównać. Ciasto powinno całkowicie pokryć budyń.

Krok 7

Na górę poukładać rabarbar, posypać kilkoma łyżkami cukru demerara.

Krok 8

Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę i 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej