Ciasto ptysiowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

5 sztuk

250 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować wodę z Kasią i szczyptą soli.

Krok 2

Na wrzący płyn wsypać mąkę i szybko ucierać.

Krok 3

Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić.

Krok 4

Wbijać po jednym jajku, przez cały czas ucierając, aż ciasto zupełnie ostygnie.

Krok 5

Formować wyroby, wyciskając ciasto z rękawa lub rozsmarowując je na natłuszczonej blaszce.

Krok 6

Ciasto można również formować łyżką.

Krok 7

Groszek piecze się 10 minut, ptysie 15-20 minut, a spody i blaty do 25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pyzy z koperkiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej