Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4.25 szklanki

3 sztuki

4 łyżeczki

1 szklanka

0.25 szklanki

1 szklanka

1 łyżeczka

100 gramów

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do drożdży dodaj mleko, wodę oraz łyżeczkę cukru pudru, wszystko utrzyj i zostaw na 10 minut.

Krok 2

Dodaj mąkę, jaja, masło oraz 2 łyżki cukru pudru. Ciasto wymieszaj i zagnieć oraz przełóż do miski wysmarowanej olejem.

Krok 3

Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

Krok 4

Ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na grubość 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm i w każdym zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm.

Krok 5

Na blasze ułóż pergamin, na nim ciastka, przykryj i odstaw na 30 minut.

Krok 6

Resztę cukru pudru wymieszaj z cynamonem.

Krok 7

Ciastka wrzucaj na rozgrzany głęboki olej i smaż na złoto. Po wyjęciu odsącz i obtocz w cukrze z cynamonem. Możesz podawać na ciepło lub zimno.

Krok 8

Do drożdży dodaj mleko, wodę oraz łyżeczkę cukru pudru, wszystko utrzyj i zostaw na 10 minut.

Krok 9

Dodaj mąkę, jaja, masło oraz 2 łyżki cukru pudru. Ciasto wymieszaj i zagnieć oraz przełóż do miski wysmarowanej olejem.

Krok 10

Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

Krok 11

Ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na grubość 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm i w każdym zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm.

Krok 12

Na blasze ułóż pergamin, na nim ciastka, przykryj i odstaw na 30 minut.

Krok 13

Resztę cukru pudru wymieszaj z cynamonem.

Krok 14

Ciastka wrzucaj na rozgrzany głęboki olej i smaż na złoto. Po wyjęciu odsącz i obtocz w cukrze z cynamonem. Możesz podawać na ciepło lub zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej