Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4.25 szklanki

3 sztuki

4 łyżeczki

1 szklanka

0.25 szklanki

1 szklanka

1 łyżeczka

100 gramów

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do drożdży dodaj mleko, wodę oraz łyżeczkę cukru pudru, wszystko utrzyj i zostaw na 10 minut.

Krok 2

Dodaj mąkę, jaja, masło oraz 2 łyżki cukru pudru. Ciasto wymieszaj i zagnieć oraz przełóż do miski wysmarowanej olejem.

Krok 3

Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

Krok 4

Ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na grubość 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm i w każdym zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm.

Krok 5

Na blasze ułóż pergamin, na nim ciastka, przykryj i odstaw na 30 minut.

Krok 6

Resztę cukru pudru wymieszaj z cynamonem.

Krok 7

Ciastka wrzucaj na rozgrzany głęboki olej i smaż na złoto. Po wyjęciu odsącz i obtocz w cukrze z cynamonem. Możesz podawać na ciepło lub zimno.

Krok 8

Do drożdży dodaj mleko, wodę oraz łyżeczkę cukru pudru, wszystko utrzyj i zostaw na 10 minut.

Krok 9

Dodaj mąkę, jaja, masło oraz 2 łyżki cukru pudru. Ciasto wymieszaj i zagnieć oraz przełóż do miski wysmarowanej olejem.

Krok 10

Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

Krok 11

Ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na grubość 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm i w każdym zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm.

Krok 12

Na blasze ułóż pergamin, na nim ciastka, przykryj i odstaw na 30 minut.

Krok 13

Resztę cukru pudru wymieszaj z cynamonem.

Krok 14

Ciastka wrzucaj na rozgrzany głęboki olej i smaż na złoto. Po wyjęciu odsącz i obtocz w cukrze z cynamonem. Możesz podawać na ciepło lub zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej