
Składniki
4.25 szklanki
3 sztuki
4 łyżeczki
1 szklanka
0.25 szklanki
1 szklanka
1 łyżeczka
100 gramów
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do drożdży dodaj mleko, wodę oraz łyżeczkę cukru pudru, wszystko utrzyj i zostaw na 10 minut.
Krok 2
Dodaj mąkę, jaja, masło oraz 2 łyżki cukru pudru. Ciasto wymieszaj i zagnieć oraz przełóż do miski wysmarowanej olejem.
Krok 3
Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.
Krok 4
Ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na grubość 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm i w każdym zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm.
Krok 5
Na blasze ułóż pergamin, na nim ciastka, przykryj i odstaw na 30 minut.
Krok 6
Resztę cukru pudru wymieszaj z cynamonem.
Krok 7
Ciastka wrzucaj na rozgrzany głęboki olej i smaż na złoto. Po wyjęciu odsącz i obtocz w cukrze z cynamonem. Możesz podawać na ciepło lub zimno.
Krok 8
Do drożdży dodaj mleko, wodę oraz łyżeczkę cukru pudru, wszystko utrzyj i zostaw na 10 minut.
Krok 9
Dodaj mąkę, jaja, masło oraz 2 łyżki cukru pudru. Ciasto wymieszaj i zagnieć oraz przełóż do miski wysmarowanej olejem.
Krok 10
Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.
Krok 11
Ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na grubość 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm i w każdym zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm.
Krok 12
Na blasze ułóż pergamin, na nim ciastka, przykryj i odstaw na 30 minut.
Krok 13
Resztę cukru pudru wymieszaj z cynamonem.
Krok 14
Ciastka wrzucaj na rozgrzany głęboki olej i smaż na złoto. Po wyjęciu odsącz i obtocz w cukrze z cynamonem. Możesz podawać na ciepło lub zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej

























