
Składniki
4.25 szklanki
3 sztuki
4 łyżeczki
1 szklanka
0.25 szklanki
1 szklanka
1 łyżeczka
100 gramów
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do drożdży dodaj mleko, wodę oraz łyżeczkę cukru pudru, wszystko utrzyj i zostaw na 10 minut.
Krok 2
Dodaj mąkę, jaja, masło oraz 2 łyżki cukru pudru. Ciasto wymieszaj i zagnieć oraz przełóż do miski wysmarowanej olejem.
Krok 3
Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.
Krok 4
Ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na grubość 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm i w każdym zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm.
Krok 5
Na blasze ułóż pergamin, na nim ciastka, przykryj i odstaw na 30 minut.
Krok 6
Resztę cukru pudru wymieszaj z cynamonem.
Krok 7
Ciastka wrzucaj na rozgrzany głęboki olej i smaż na złoto. Po wyjęciu odsącz i obtocz w cukrze z cynamonem. Możesz podawać na ciepło lub zimno.
Krok 8
Do drożdży dodaj mleko, wodę oraz łyżeczkę cukru pudru, wszystko utrzyj i zostaw na 10 minut.
Krok 9
Dodaj mąkę, jaja, masło oraz 2 łyżki cukru pudru. Ciasto wymieszaj i zagnieć oraz przełóż do miski wysmarowanej olejem.
Krok 10
Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.
Krok 11
Ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na grubość 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm i w każdym zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm.
Krok 12
Na blasze ułóż pergamin, na nim ciastka, przykryj i odstaw na 30 minut.
Krok 13
Resztę cukru pudru wymieszaj z cynamonem.
Krok 14
Ciastka wrzucaj na rozgrzany głęboki olej i smaż na złoto. Po wyjęciu odsącz i obtocz w cukrze z cynamonem. Możesz podawać na ciepło lub zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej