Eklerek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

120 gramów

1 szklanka

1 szklanka

5 sztuk

1.5 łyżeczki

1 szczypta

krem:

1 opakowanie

0.5 opakowania

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotować ze szczyptą soli, gdy zawrze dodać Kasię i gotować przez chwilę na małym ogniu.

Krok 2

Następnie dodać mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką. Podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż masa stanie się szklista i zacznie odstawać od brzegów rondla.

Krok 3

Zdjąć z ognia i lekko ostudzić, potem wbijać po jednym jajku nadal miksować, na koniec dodać proszek do pieczenia.

Krok 4

Ciasto podzielić na 2 części (można zrobić 4 warstwy - wtedy placek będzie wyższy lub 2 części w zależności jak ciasto wyrośnie), każdą część upiec na oddzielnej blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia w gorącym piekarniku w 200 st. C przez 20 minut.

Krok 5

Na krem: Ugotowany budyń ostudzić, dodać cukier do smaku, przestudzić i dodać pół kostki Kasi oraz kilka kropli olejku rumowego.

Krok 6

Gotowym kremem przełożyć zimne placki. Udekorować polewą czekoladową lub jak kto woli obsypać obficie cukrem pudrem. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Eklerek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Eklerek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Eklerek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Eklerek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Eklerek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Eklerek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Eklerek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej