eklerki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

0.33 opakowania

1 szklanka

4 sztuki

250 gramów

0.5 szklanki

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnuszka wlewam wodę i dodaję Kasię. Podgrzewam, aż się roztopi. Wtedy dodaję mąkę i mieszam, aż będzie odchodzić od ścianek garnka. Masa będzie bardzo gęsta. Jak masa przestygnie, to wbijam jajka i mieszam.

Krok 2

Przy pomocy szprycy albo łyżką nakładam podłużne porcje ciasta. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 25 minut, aż będą złociste. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, czas ma związek z wielkością!

Krok 3

Po wystudzeniu przecinam na pół. Czekoladę wsadzam do miseczki i stawiam ją na drugiej misce z gorącą wodą. Kiedy już rozpuści się w tej kąpieli wodnej, to smaruję jedną połówkę ciasta.

Krok 4

Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywną pianę i nadziewam ciastka, przykrywam połówką z czekoladą.

Krok 5

Wstawiam na troszkę do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej