eklerki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

0.33 opakowania

1 szklanka

4 sztuki

250 gramów

0.5 szklanki

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnuszka wlewam wodę i dodaję Kasię. Podgrzewam, aż się roztopi. Wtedy dodaję mąkę i mieszam, aż będzie odchodzić od ścianek garnka. Masa będzie bardzo gęsta. Jak masa przestygnie, to wbijam jajka i mieszam.

Krok 2

Przy pomocy szprycy albo łyżką nakładam podłużne porcje ciasta. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 25 minut, aż będą złociste. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, czas ma związek z wielkością!

Krok 3

Po wystudzeniu przecinam na pół. Czekoladę wsadzam do miseczki i stawiam ją na drugiej misce z gorącą wodą. Kiedy już rozpuści się w tej kąpieli wodnej, to smaruję jedną połówkę ciasta.

Krok 4

Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywną pianę i nadziewam ciastka, przykrywam połówką z czekoladą.

Krok 5

Wstawiam na troszkę do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej