Eklerki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

371

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

125 gramów

1 szklanka

1 szklanka

5 sztuk

1 łyżeczka

krem:

500 mililitrów

4 łyżki

2 opakowania

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę z Kasią zagotować, wsypać mąkę i energetycznie mieszając, doprowadzić do gładkiej masy.

Krok 2

Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Krok 3

Do zimnej masy wbijać kolejno jajka, ciągle miksując mikserem na wolnych obrotach.

Krok 4

Pod koniec wsypać proszek do pieczenia.

Krok 5

Z gotowego, gładkiego ciasta wyciskać przez szprycę z końcówką ( gwiazdki ) paski długości około 12 cm.

Krok 6

Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec około 20 minut.

Krok 7

Krem: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.

Krok 8

Miksując, wsypujemy cukier puder i śmietan-fixy.

Krok 9

Ostudzone eklerki przekroić wzdłuż na pół i uzupełniać bitą śmietaną, przykryć górną częścią ciasta i polać polewą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Eklerki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - EklerkiEklerki

Faszerowane papryki to świetna alternatywa na zwyczajny obiad. To także dobry pomysł, gdy urządzasz w domu małe przyjęcie. Faszerowane papryki bardzo ładnie prezentują się na stole, smakują wyśmienicie, a do tego ich przygotowanie jest naprawdę proste. Zajmie ci tylko pół godziny, a efekt na pewno będzie zadowalający. Zapiekane papryki smakują zupełnie inaczej niż świeże, więc nawet jeśli nie przepadasz za ich smakiem na co dzień, w takiej wersji na pewno przypadną ci do gustu. Surowe papryki ostrożnie oczyść z gniazd, uważając, żeby odkroić tylko czubek, inaczej farsz wypłynie przez inne nacięcia czy pęknięcia. Mięso mielone podsmaż na patelni, dodając posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodaj sos i pomidory z puszki razem z sokiem. Duś całość do całkowitego wyparowania płynu, farsz musi mieć zwartą konsystencję. Przełóż go do papryk i posyp wędzonym serem. Idealnie komponuje się z zapiekaną papryką, ale jeśli za nim nie przepadasz, możesz użyć zwykłego sera. Po zapieczeniu podawaj na ciepło.