Eklerki z budyniem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

5 sztuk

250 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować ciasto: zagotować wodę z Kasią i szczyptą soli. Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać na małym ogniu. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić.

Krok 2

Wbijać po jednym jajku, przez cały czas ucierając, aż ciasto zupełnie ostygnie.

Krok 3

Ciasto przełożyć do szprycy.

Krok 4

Wyciskać podłużne eklery w dużych odstępach na lekko posmarowaną blachę.

Krok 5

Piec 15-20 min w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200’C (przez pierwsze 10 min. nie otwierać piekarnika).

Krok 6

Upieczone i ostudzone eklery przekroić wzdłuż na pół. Górne połówki pokryć lukrem lub polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Eklerki z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Eklerki z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Eklerki z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Eklerki z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Eklerki z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Eklerki z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Eklerki z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej