Eklery

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto parzone:

1 szklanka

4 sztuki

1 szczypta

1 szklanka

1 łyżeczka

dodatkowo:

1 opakowanie

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię zagotować z wodą i szczyptą soli. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, energicznie mieszając drewnianą łyżką 3-5 minut. Wystudzić. Wbijać kolejno po jednym jajku i ucierać.

Krok 2

Worek cukierniczy lub szprycę z końcówką gwiazdki napełnić ciastem i wyciskać paski na blachę. Piec 35 minut w 200 stopniach.

Krok 3

Po upieczeniu gdy wystygną, przekroić na pół. Bitą śmietanę przełożyć do worka cukierniczego zakończonego zdobnikiem i napełnić eklery, posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

1 osoba ogląda przepis:
Ptysie ze śmietaną
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej