Eklery

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 szklanki

1 opakowanie

8 sztuk

masa budyniowa:

1.5 litra

1.5 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

polewa:

20 dekagramów

14 dekagramów

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotować z Kasią. Na wrzący płyn wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i szybko ucierać ciasto tak długo, aż stanie się lśniące, gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka.

Krok 2

Zdjąć garnek z ognia,po przestudzeniu wbijać kolejno jajka, całyczas ucierając, aż ciasto ostygnie.

Krok 3

Miękkie, błyszczące ciasto nabierać łyżką i nakładać do rękawacukierniczego. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyciskać podłużneeklery. Piec 30 minut w 200 °C.Po upieczeniu eklery studzimy.

Krok 4

Wszystkie składniki masy budyniowej mieszamy i gotujemy. Studzimy. Składniki polewy rozpuść na małym ogniu i przez chwilę gotuj.Następnie zdejmij z ognia, schłódź.

Krok 5

Eklery przekrawamy, na dolną część nakładamy masę budyniową iprzykrywamy górną część eklera posmarowaną polewą kakaową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Eklery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Eklery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Eklery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Eklery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Eklery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Eklery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Eklery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej