Karpatka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

5 sztuk

1 szklanka

1 łyżeczka

krem:

0.6 szklanki

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: zagotować wodę z Kasią.

Krok 2

Gdy Kasia się rozpuści, wsypywać powoli mąk energicznie mieszając, aby nie było grudek.

Krok 3

Gdy zgęstnieje, odstawić do ostygnięcia.

Krok 4

Następnie wbić jajka i ucierać mikserem na gładką masę.

Krok 5

Podzielić na pół i upiec 2 placki.

Krok 6

Każdy piec ok. 45 minut aż się zarumieni w temp. 180 st. C. JEŚLI PIEKARNIK MA TERMOOBIEG, TO MOŻNA PIEC 2 PLACKI RAZEM.

Krok 7

Krem: ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia.

Krok 8

Miękką Kasię utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce budyniu.

Krok 9

Utrzeć na gładką masę.

Krok 10

Krem wyłożyć na jeden placek i przykryć drugim.

Krok 11

Wierzch posypać cukrem pudrem.

Krok 12

Schłodzić w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również