KARPATKA

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

5 sztuk

1 szklanka

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować wodę z Kasią, dodać mąkę i dalej gotować, rozcierając masę.

Krok 2

Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać kolejno jajka i miksować ok. 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Krok 3

Ciasto podzielić na dwie części i rozprowadzić cienką warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blasze.

Krok 4

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 220°C.

Krok 5

Upieczone ciasto po wystudzeniu przełożyć kremem karpatkowym i posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również