Przepisy na Kokosanki
3 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Kokosanki
Kokosanki są świetną propozycją ciasteczek dla wszystkich amatorów wiórek kokosowych. Sprawdzają się jako atrakcyjny dodatek do kawy, herbaty czy nawet mleka. Ich smak kojarzy się z dzieciństwem i choć znaleźć je można na półkach sklepowych oraz w większości cukierni, to warto poświęcić trochę czasu, by przygotować je samemu w domowej kuchni. Istnieje wiele odmian kokosanek: od kruchych ciastek, kokosowych kulek oraz kostek po muffinki i domowe rafaello. Elementem spajającym wszystkie odmiany jest oczywiście kokos, lecz łączy je również łatwość i szybkość ich wykonania. Nie każda wersja wymaga pieczenia. Do przyrządzenia niektórych z nich wystarczy połączyć wszystkie składniki, nadać masie odpowiednią formę, na przykład w postaci kulek, i wstawić do lodówki do schłodzenia. Dzięki temu oszczędzasz czas i zyskujesz pewność, że ciastka zawsze będą udane i smakowite. Najbardziej klasyczny wariant z piekarnika jest jednak równie nieskomplikowany. Trzeba tylko ubić białka z cukrem, następnie wymieszać z wiórkami kokosowymi, potem nałożyć masę za pomocą łyżeczki na blachę i wstawić do pieczenia. Po kilku minutach deserowa przekąska będzie gotowa. To propozycja ciastek wprost stworzona dla tych, którzy nie mają zbyt wielu składników w lodówce, a także nie przepadają za spędzaniem w kuchni długich godzin. Gdy chcesz urozmaicić smak kokosanek, dodaj do masy czekoladę (pasuje zarówno mleczna, biała, jak i gorzka), ekstrakt waniliowy lub inny ulubiony dodatek, na który akurat masz ochotę. Dużą popularnością cieszy się także rafaello – deser niewymagający pieczenia. Podstawą jego przygotowania są - poza kokosem oczywiście – migdały, ale gdy nie masz ich pod ręką, możesz wykorzystać dowolny rodzaj orzechów, np. włoskie lub laskowe. Rafaello, podobnie jak też inne rodzaje ciastek kokosowych, sprawdzą się nie tylko jako propozycja na co dzień, ale również jako ozdoba świątecznych stołów. Możesz je z powodzeniem zrobić i zapakować w dekoracyjną folię na imieniny bliskiej osoby lub położyć jako prezent pod choinką.