Łabędzie

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

0.5 litra

1 szczypta

8 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę z Kasią zagotować. Dodać mąkę i utrzeć tłuczkiem jak na karpatkę. Ostudzić.

Krok 2

Miksować, dodając po jednym jajku, do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodać proszek i zmiksować.

Krok 3

Na blachę nakładać łyżeczką od herbaty kupeczki ciasta i piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 35 min. Jeszcze gorące przekroić na pół, a górną część w poprzek tak, aby wyszły skrzydełka.

Krok 4

Około trzy łyżki ciasta włożyć do szprycy z końcówką cienką (taką do pisania na torcie) i na blasze "pisać 2"-to będą szyje. Upiec, uważając, aby nie przypalić.

Krok 5

NADZIENIE-można zrobić z bitej śmietany ze sprayu lub ubitej 30%, a nawet z masy budyniowej.

Krok 6

Wybraną masę nałożyć do rękawa z końcówką dużej gwiazdki i na spodnią część ciasta nałożyć masę, na jednym końcu wbić 2 jako szyje i po boku wbić skrzydełka. Obficie posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - ŁabędzieŁabędzie

Łabędzie to deser, który przypadnie do gustu w szczególności miłośnikom karpatki. Jest to nic innego, jak ciasto ptysiowe zaserwowane w niezwykle efektownej i eleganckiej formie. Doskonale sprawdzi się podczas uroczystych okazji takich, jak np. Walentynki, wesela czy rocznice. Ciasto na ptysie jest najpierw zaparzane, potem miksowane, a na sam koniec pieczone. Kiedy podczas pieczenia w ptysiach powstaje chrupka skorupka, ich środek jest w dalszym ciągu prawie płynny. Jajko oraz tłuszcz tworzą tu wodoszczelną strukturę, zabezpieczającą tym samym ciasto przed nasiąkaniem kremem. W jaki sposób uformować ptysiowe łabędzie? Przy pomocy szprycy wyciśnij na papier do pieczenia porcję ciasta o owalnym kształcie (będzie to tułów). Szyję uzyskasz natomiast wyciskając literę S lub cyfrę 2. Po wyjęciu z piekarnika, ciasto kroimy w poprzek, pozostawiamy do wystygnięcia, wypełniamy bitą śmietaną lub masą budyniową i posypujemy cukrem pudrem. Opcjonalnie można umieścić na kremie swoje ulubione owoce. Sprawdzą się tu szczególnie truskawki i maliny. Zielonym akcentem będą listki mięty.