
Składniki
3 łyżki
1 szczypta
250 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżka
400 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki wypłucz w letniej wodzie i odciśnij.
Krok 2
Do rondelka przełóż serek mascarpone, wymieszaj ze śmietaną i zagotuj cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdejmij z ognia.
Krok 3
Makaron ugotuj w dobrze osolonej, wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Krok 4
W tym czasie ponownie zagotuj sos i wrzuć do niego krewetki. Zagotuj, po czym trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty i odstaw.
Krok 5
Dodaj żółtko i energicznie rozmieszaj.
Krok 6
Makaron odcedź i przełóż do miski. Podawaj z przygotowanym śmietankowym sosem z krewetkami. Posyp ziarenkami czerwonego pieprzu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej