Makaronowe niebo w gębie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaronowe niebo w gębie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

250 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

400 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki wypłucz w letniej wodzie i odciśnij.

Krok 2

Do rondelka przełóż serek mascarpone, wymieszaj ze śmietaną i zagotuj cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdejmij z ognia.

Krok 3

Makaron ugotuj w dobrze osolonej, wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Krok 4

W tym czasie ponownie zagotuj sos i wrzuć do niego krewetki. Zagotuj, po czym trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty i odstaw.

Krok 5

Dodaj żółtko i energicznie rozmieszaj.

Krok 6

Makaron odcedź i przełóż do miski. Podawaj z przygotowanym śmietankowym sosem z krewetkami. Posyp ziarenkami czerwonego pieprzu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaronowe niebo w gębie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaronowe niebo w gębie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaronowe niebo w gębie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaronowe niebo w gębie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaronowe niebo w gębie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaronowe niebo w gębie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaronowe niebo w gębie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaronowe niebo w gębie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej