
Składniki
3 łyżki
1 szczypta
250 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżka
400 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki wypłucz w letniej wodzie i odciśnij.
Krok 2
Do rondelka przełóż serek mascarpone, wymieszaj ze śmietaną i zagotuj cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdejmij z ognia.
Krok 3
Makaron ugotuj w dobrze osolonej, wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Krok 4
W tym czasie ponownie zagotuj sos i wrzuć do niego krewetki. Zagotuj, po czym trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty i odstaw.
Krok 5
Dodaj żółtko i energicznie rozmieszaj.
Krok 6
Makaron odcedź i przełóż do miski. Podawaj z przygotowanym śmietankowym sosem z krewetkami. Posyp ziarenkami czerwonego pieprzu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej