
Składniki
2 łyżki
100 mililitrów
2 sztuki
1 litr
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsypać szklankę mąki. Jaja umyć i wbić razem z żółtkiem do mąki. Po czym następnie dodać opakowanie cukru wanilinowego.
Krok 2
Dolać troszeczkę mleka i zacząć miksować, tak aby powstało jednolite ciasto, bez grudek i niezbyt płynne i nie zbyt gęste. Miksując dodać dwie łyżki cukru.
Krok 3
Gdy ciasto jest odpowiedniej konsystencji należy rozgrzać olej i nakładając łyżką smażyć z jednej i drugiej strony tak, aby się tylko zarumieniło i nie było surowe w środku. To mój pierwszy przepis, więc proszę o wyrozumiałość :) Moi znajomi zachwalają. Życzę smacznego :)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej