"Ruchanki" a' la Staśkowiak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

"Ruchanki" a' la Staśkowiak

Autor: Igorex

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

100 mililitrów

2 sztuki

1 litr

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypać szklankę mąki. Jaja umyć i wbić razem z żółtkiem do mąki. Po czym następnie dodać opakowanie cukru wanilinowego.

Krok 2

Dolać troszeczkę mleka i zacząć miksować, tak aby powstało jednolite ciasto, bez grudek i niezbyt płynne i nie zbyt gęste. Miksując dodać dwie łyżki cukru.

Krok 3

Gdy ciasto jest odpowiedniej konsystencji należy rozgrzać olej i nakładając łyżką smażyć z jednej i drugiej strony tak, aby się tylko zarumieniło i nie było surowe w środku. To mój pierwszy przepis, więc proszę o wyrozumiałość :) Moi znajomi zachwalają. Życzę smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • "Ruchanki" a' la Staśkowiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • "Ruchanki" a' la Staśkowiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • "Ruchanki" a' la Staśkowiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • "Ruchanki" a' la Staśkowiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • "Ruchanki" a' la Staśkowiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • "Ruchanki" a' la Staśkowiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • "Ruchanki" a' la Staśkowiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • "Ruchanki" a' la Staśkowiak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej