Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Owsianka z owocami i orzechami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

6

219 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżka

1 szklanka

100 gramów

2 łyżki

1 szklanka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zalej płatki mlekiem. Zostaw na chwilkę, aby zmiękły.

Owsianka z owocami i orzechami - Krok 1

Krok 2

Dodaj owoce – pokrojone truskawki lub maliny, borówki i rodzynki.

Owsianka z owocami i orzechami - Krok 2

Krok 3

Całość posyp wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami.

Owsianka z owocami i orzechami - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witamin: C, B1, B2, B6, E i kwasu foliowego oraz cynku.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owsianka z owocami i orzechamiOwsianka z owocami i orzechami

Owsianka z owocami i orzechami to znakomita alternatywa dla tradycyjnych płatków zalewanych mlekiem. Dodaj truskawki, borówki, rodzynki, wiórki kokosowe i ciesz się domowym musli. To zdrowe i lekkie śniadanie zagwarantuje Ci znakomity początek dnia.

Dla kogo? Najlepszy przepis dla zwolenników dań przyrządzanych na mleku oraz tych, którym znudziły się już mieszanki płatków kupowanych w sklepie. Śniadanie idealne!

Na zdrowie! Owsianka stanowi o wiele zdrowszą opcję od gotowych kompozycji niekiedy nadmiernie słodzonych płatków. Te przyrządzone własnoręcznie zawierają tylko sprawdzone składniki. Mleczna owsianka to znakomite źródło wapnia (289,9 mg, czyli 36% RWS). Pierwiastek ten wpływa korzystnie na stan naszych kości już od najmłodszych lat. Dlatego warto regularnie oraz w odpowiednich ilościach dostarczać go do organizmu. Bardzo duża ilość błonnika pozytywnie wpłynie na pracę przewodu pokarmowego już od rana.

Czy wiesz, że? Owies, z którego przyrządzamy owsiankę, znany jest od wieków. Uprawiano go już w epoce brązu. Zupa mleczna sporządzana na owsie stanowiła podstawę żywienia średniowiecznego społeczeństwa. Uważano, że owsiany posiłek najlepiej dodaje sił do ciężkiej pracy fizycznej.