Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Kanapki z pieczoną piersią kurczaka

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

1

130 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

160 gramów

1.5 łyżki

4 łyżeczki

surówka:

1 sztuka

400 gramów

4 łyżki

4 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pierś z kurczaka (bez skóry) obtocz w przyprawie Gyros i oliwie z oliwek. Przyprawioną pierś upiec w piekarniku w 165 °C przez 20 min.

Kanapki z pieczoną piersią kurczaka  - Krok 1

Krok 2

Pieczywo posmaruj Florą i nałóż kawałki upieczonej piersi.

Kanapki z pieczoną piersią kurczaka  - Krok 2

Krok 3

Przygotuj surówkę – umyte i pokrojone warzywa wymieszaj w misce, posyp je kiełkami i dodaj sok z cytryny.

Kanapki z pieczoną piersią kurczaka  - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, witamin: A, E, C, B1, B3, B6 i kwasu foliowego, fosforu, miedzi, manganu.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z pieczoną piersią kurczaka Kanapki z pieczoną piersią kurczaka

Delikatna, soczysta, lekkostrawna – taka właśnie jest pieczona pierś z kurczaka. I ochoczo poleca się na przepyszne drugie śniadanie. Czas przygotować kanapki z pieczoną piersią z kurczaka – smacznie i pożywnie!

Dla kogo? Delikatne mięso drobiowe jest szczególnie polecane osobom z rozmaitymi problemami trawiennymi. Kanapki z pieczoną piersią z kurczaka są idealnym wyborem dla najmłodszych, osób dorosłych i seniorów.

Na zdrowie! Tak skomponowane danie dostarczy do naszego organizmu sporą dawkę niezwykle istotnych witamin A (454 µg czyli 57% RWS), E (4,1 mg czyli 34% RWS), C (112 mg czyli 141% RWS), niacyny (6,7 mg czyli 42% RWS), B6 (0,7 mg czyli 51% RWS) i kwasu foliowego (137,4 µg czyli 69% RWS).

Czy wiesz, że? Zastanawiasz się, dlaczego mięso drobiowe jest tak cenione w kuchniach z całego świata? Przede wszystkim drobiowa pierś to doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego może stanowić jeden z pierwszych pokarmów mięsnych wprowadzanych do diety najmłodszych.