Placek z rabarbarem i bezą

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

200 gramów

100 gramów

1 szczypta

nadzienie:

5 sztuk

2 łyżki

beza:

3 sztuki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i tworzymy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 min.

Krok 2

Po schłodzeniu ciastem wykładamy formę na tartę (ja wykonałam w zwykłej tortownicy o śr. 26 cm) i widelcem nakłuwamy całą powierzchnie, aby zapobiec powstawaniu podczas pieczenia bąbli.

Krok 3

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10 min. w temp. 200 C.

Krok 4

Rabarbar kroimy na niewielkie kawałeczki i posypujemy cukrem.

Krok 5

Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier.

Krok 6

Na podpieczone ciasto wykładamy rabarbar oraz robimy kleksy z ubitych białek. Pieczemy w temp. 180 C do zbrązowienia bezy. Smacznego.

2

Opinie o przepisie

  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto, 15.12.2015

    Iwona - masz rację. Jakiś chochlik zmienił kolejność składników. Kasię dodajemy do ciasta, a nie do bezy. Przepisy jest już poprawiony :) Pozdrawiamy, Redakcja Moje Ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona zinkiewicz

    iwona zinkiewicz, 14.12.2015

    do bezy nie dodajemy margaryny!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej