Ptysie z ciasta karpatkowego

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

0.5 opakowania

1 szklanka

5 sztuk

1 łyżeczka

masa:

0.5 litra

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotować z Kasią, do gotującej wody dodać szklankę mąki krupczatki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać w garnku, wystudzić!

Krok 2

Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i dobrze wyrobić mikserem. Blachę wsadową wyłożyć papierem do pieczenia, kłaść ciasto łyżką lub szprycą, wielkości jajka kurzego.

Krok 3

Piec w 190-200 st. C, aż ciasto będzie lekkie, rumiane i suche, około 30 min.

Krok 4

Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać masę śmietanową i jeszcze chwilkę ubijać.

Krok 5

Wystudzone ptysie przekroić na pół, przełożyć bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego.

Krok 6

Uwaga: Jak wcześniej napisałam, ptysie muszą się piec, aż ciasto będzie lekkie i suche, krótkie pieczenie spowoduje, że będą surowe w środku. Z podanych składników wychodzi około 20 ptysi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ptysie z ciasta karpatkowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ptysie z ciasta karpatkowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ptysie z ciasta karpatkowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ptysie z ciasta karpatkowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ptysie z ciasta karpatkowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ptysie z ciasta karpatkowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ptysie z ciasta karpatkowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ptysie ze śmietaną
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej