Ptysie z owocami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

306

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

125 gramów

250 mililitrów

1 opakowanie

2 sztuki

1

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę i Kasię zagotować. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać (powstanie szklista masa), nieco ostudzić, wbijać po dwa jajka i wymieszać na jednolitą masę. Nakładać ciasto na blachę (kulki wielkości piłeczki pingpongowej) zachować odstępy.

Krok 2

Piec ok 20 min. w 190-200 st. C . Nie otwierać przez ten czas piekarnika.

Krok 3

W tym czasie zrobić budyń, ja robię z nieco mniejszej ilości mleka niż przepis na opakowaniu i do gotowego dorzucam kawałeczki bananów.

Krok 4

Ostudzone ptysie faszeruję jeszcze ciepłą masą budyniową, a na koniec polewam roztopioną czekoladą. W sezonie do budyniu polecam zamiast bananów dać truskawki i odrobinę rumu :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ptysie z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ptysie z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ptysie z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ptysie z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ptysie z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ptysie z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ptysie z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej