rogalik z jabłkiem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

4 szklanki

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać na stolnicę, dodajemy Kasię i siekamy nożem. Wykruszamy drożdże i wbijamy 2 całe jajka. Siekamy.

Krok 2

Dodajemy śmietanę, cukier puder - 2 łyżki. Wyrabiamy ciasto.

Krok 3

Z przygotowanego ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w lnianą ściereczkę i wkładamy do dużego garnka z letnią wodą. Odstawiamy.

Krok 4

Gdy kula wypłynie, wyrośnie, przecinamy ją na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy w okrąg. Kroimy na trójkąty. Nakładamy dżem i zwijamy w rogaliki.

Krok 5

Rogaliki układamy na blaszce, smarujemy białkiem.

Krok 6

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 15 min. Po upieczeniu pudrujemy.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej