rogalik z jabłkiem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 szklanki

5 dekagramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać na stolnicę, dodajemy Kasię i siekamy nożem. Wykruszamy drożdże i wbijamy 2 całe jajka. Siekamy.

Krok 2

Dodajemy śmietanę, cukier puder - 2 łyżki. Wyrabiamy ciasto.

Krok 3

Z przygotowanego ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w lnianą ściereczkę i wkładamy do dużego garnka z letnią wodą. Odstawiamy.

Krok 4

Gdy kula wypłynie, wyrośnie, przecinamy ją na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy w okrąg. Kroimy na trójkąty. Nakładamy dżem i zwijamy w rogaliki.

Krok 5

Rogaliki układamy na blaszce, smarujemy białkiem.

Krok 6

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 15 min. Po upieczeniu pudrujemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • rogalik z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • rogalik z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • rogalik z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • rogalik z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • rogalik z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • rogalik z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • rogalik z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej