Rogaliki drożdżowe z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

0.5 kilograma

5 dekagramów

150 mililitrów

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztopić i odstawić do wystudzenia.

Krok 2

Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, margarynę oczywiście też i wyrobić jednolite ciasto tak, aby odstawało od ręki.

Krok 3

Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi już swoją objętość, ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na okrągły placek.

Krok 4

Dzielimy je na trójkąty, tak jak dzieli się na rogaliki i na szerszym końcu kładziemy ćwiartkę słodkiego jabłuszka.

Krok 5

Zwijamy i kładziemy na blaszce wysmarowanej Kasią. Zostawiamy na trochę, aby podrosły.

Krok 6

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C na ok 15min. (trzeba sprawdzać, czy nie są gotowe wcześniej, bo to wszystko zależy od piekarnika).

1

Opinie o przepisie

  • Ireneusz Krzesicki

    Ireneusz Krzesicki, 17.01.2016

    Coś mi się nie zgadza z margaryną. Czyżby 10 g to była własciwa ilość? Chyba żeby tylko miskę zabrudzić bo do ciasta to raczej 100g lub cała kostka? Jestem facet, dziwne, prawda?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki drożdżowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki drożdżowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki drożdżowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki drożdżowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki drożdżowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki drożdżowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki drożdżowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Migdałowe rogaliki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej