Rogaliki z makiem bez laktozy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

24

96 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
130 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

291 osób wydrukowało

Pobierz pdf

677 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

350 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

200 gramów

2 sztuki

masa makowa:

150 gramów

0.5 szklanki

3 łyżki

50 gramów

0.5 szklanki

wierzch:

1 szklanka

3 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Następnie odciśnij na sicie i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Mak przełóż na patelnię, dodaj cukier, miód, Kasię. Wszystko razem chwilkę podsmaż. Na koniec dodaj posiekane drobno orzechy.

Rogaliki z makiem bez laktozy - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, Kasię, 1 jajko i 1 żółtko. (Białko zachowaj na później.) Następnie przełóż ciasto na stół i szybko zagnieć.

Rogaliki z makiem bez laktozy - Krok 2

Krok 3

Ciasto zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek.

Rogaliki z makiem bez laktozy - Krok 3

Krok 4

Każde koło potnij, po przekątnej na osiem części. Dużą płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Rogaliki z makiem bez laktozy - Krok 4

Krok 5

Każdy kawałek ciasta posmaruj najpierw białkiem, a następnie masą makową i zwiń w rulon. Rogaliki ułóż na blasze i piecz około 30 minut w 180 °C.

Rogaliki z makiem bez laktozy - Krok 5

Krok 6

Cukier puder utrzyj z 2-3 łyżkami wody na gładki lukier. Wystudzone rogaliki posmaruj lukrem i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.

Rogaliki z makiem bez laktozy - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki z makiem bez laktozy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki z makiem bez laktozy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki z makiem bez laktozy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki z makiem bez laktozy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki z makiem bez laktozy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki z makiem bez laktozy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki z makiem bez laktozy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej