Sos bordelaise przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos bordelaise

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Prawdziwy bordelaise, który pasuje do dań z wołowiny oraz ryb o jędrnym mięsie (np. soli i dorady) robi się z dodatkiem szpiku wołowego. Jeśli uda ci się zamówić go u rzeźnika, zastąp nim masło(to dodawane do sosu pod koniec gotowania).

Krok 2

Zeszklij szalotkę na połowie masła (2 minuty). Wlej wino, dodaj tymianek, gotuj bez pokrywki, aż objętość sosu zmniejszy się o 1/ Dodaj kostkę bulionową i 4 łyżki wody, gotuj 3 minuty. Dodaj zmiażdżony pieprz. Przed podaniem włóż do sosu resztę masła (schłodzonego i pokrojonego na kawałeczki; możesz użyć szpiku), mieszaj, robiąc łyżką ósemki, aż sos będzie lśniący. Wsyp natkę i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos bordelaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos bordelaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos bordelaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos bordelaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos bordelaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos bordelaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos bordelaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos bordelaise - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Surówka z buraków
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej