Sos bordelaise przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos bordelaise

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Prawdziwy bordelaise, który pasuje do dań z wołowiny oraz ryb o jędrnym mięsie (np. soli i dorady) robi się z dodatkiem szpiku wołowego. Jeśli uda ci się zamówić go u rzeźnika, zastąp nim masło(to dodawane do sosu pod koniec gotowania).

Krok 2

Zeszklij szalotkę na połowie masła (2 minuty). Wlej wino, dodaj tymianek, gotuj bez pokrywki, aż objętość sosu zmniejszy się o 1/ Dodaj kostkę bulionową i 4 łyżki wody, gotuj 3 minuty. Dodaj zmiażdżony pieprz. Przed podaniem włóż do sosu resztę masła (schłodzonego i pokrojonego na kawałeczki; możesz użyć szpiku), mieszaj, robiąc łyżką ósemki, aż sos będzie lśniący. Wsyp natkę i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos bordelaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos bordelaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos bordelaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos bordelaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos bordelaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos bordelaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos bordelaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos bordelaise - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej