
Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Prawdziwy bordelaise, który pasuje do dań z wołowiny oraz ryb o jędrnym mięsie (np. soli i dorady) robi się z dodatkiem szpiku wołowego. Jeśli uda ci się zamówić go u rzeźnika, zastąp nim masło(to dodawane do sosu pod koniec gotowania).
Krok 2
Zeszklij szalotkę na połowie masła (2 minuty). Wlej wino, dodaj tymianek, gotuj bez pokrywki, aż objętość sosu zmniejszy się o 1/ Dodaj kostkę bulionową i 4 łyżki wody, gotuj 3 minuty. Dodaj zmiażdżony pieprz. Przed podaniem włóż do sosu resztę masła (schłodzonego i pokrojonego na kawałeczki; możesz użyć szpiku), mieszaj, robiąc łyżką ósemki, aż sos będzie lśniący. Wsyp natkę i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























