Mac and cheese z warzywami - zapiekany: przepis | Przepisy.pl pixel

Menu dnia

Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
28 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

200 mililitrów

200 gramów

100 gramów

1 łyżka

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta.

Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - Krok 1

Krok 2

Pokrojoną cebulę razem z pestkami słonecznika podsmaż w garnku na oleju, dodaj szpinak i pokrojone suszone pomidory.

Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem smaż chwilę, a następnie zalej mlekiem wymieszanym z fixem Knorr Mac'n Cheese, dodaj masło i gotuj aż sos zgęstnieje.

Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - Krok 3

Krok 4

Do sosu dodaj makaron i połowę startego sera, dokładnie wymieszaj.

Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - Krok 4

Krok 5

Danie przełóż do naczynia żaroodpornego, oprósz z wierzchu pozostałym serem. Zapiekaj 20 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.

Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Patrycja

    Patrycja , 03.10.2024

    Rewelacja. Zapiekanka ma wszystko co lubię, makaron, ser, pomidory suszone i szpinak. Jest przepyszna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Indyk

    Indyk , 15.06.2024

    Zamiast suszonych pomidorów, zwykle. Zamiast mleka i masła, śmietana 18% i wyszło rewelacyjnie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid

    Dawid , 14.06.2024

    Taki mega serowy makaron to ja mogę szamać codziennie! Czasem dodaję jeszcze ser pleśniowy. Przepis bardzo prosty, gotujcie! 

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej