Jeśli kiedykolwiek próbowaliście burrito, chimichanga również ma szansę przypaść wam do gustu. To prawdziwy hit kuchni meksykańskiej, ceniony za intensywny smak nadzienia i chrupiącą tortillę, smażoną na głębokim tłuszczu. Podawana jako danie główne chimichanga może mieć wiele różnych odsłon. Czy to wypełnione aromatycznym farszem danie można odtworzyć we własnym domu? Dzięki kilku wskazówkom przygotujecie potrawę, która z pewnością wzbogaci wasze codzienne menu!
Chimichanga – co to jest i jakie składniki będą potrzebne do jej wykonania?
Potrawa, która powstała poprzez przypadkowe wrzucenie tortilli na głęboki tłuszcz to po prostu smażone burrito, wypełnione mięsem, fasolą, ryżem, serem oraz różnorodnymi przyprawami. Pszenną tortillę wypełnia się przygotowanym nadzieniem, następnie zawija i smaży. Dzięki temu uzyskuje ona chrupkość i piękny złoty kolor. Do wykonania klasycznej wersji tego dania będą potrzebne 4 duże tortille pszenne, 400 g gotowanego mięsa wieprzowego lub wołowego, puszki czerwonej fasoli, 200 g ryżu, 1 cebuli, 2 posiekanych ząbków czosnku i 100 g sera cheddar. Do tego starannie dobrane przyprawy, takie jak papryczka jalapeño, łyżeczka kminu rzymskiego i mielonej papryki słodkiej – oto, czego nie może zabraknąć do przygotowania chimichangi.
Dodatki niezbędne do przygotowania klasycznej meksykańskiej chimichangi
Kuchnia każdego kraju posiada charakterystyczne składniki, z których słyną jej potrawy. Burritos z wieprzowiny nie byłoby takie samo, gdyby nie marynowane papryczki jalapeño, a koreańska sałatka z kapusty pekińskiej kimchi straciłaby charakter bez ostrej pasty paprykowej. W przypadku dania chimichanga przepis zawiera meksykańską salsę pomidorową oraz sos salsa verde lub roja. To prawdziwa ziołowa bomba smaków! Przygotujcie także kwaśną śmietanę i kolendrę do posypania gotowego dania. Skoro tajemnica, co to jest chimichanga i jakie składniki będą potrzebne do jej wykonania, została już rozwiana, pora poznać sposób jej przyrządzania. Pierwszym krokiem będzie wykonanie nadzienia, które trafi do tortilli. Jak się za nie zabrać?
Farsz do chimichangi – jak zrobić go prawidłowo?
Rozgrzejcie na patelni oliwę z oliwek i podsmażcie na niej posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajcie mięso, doprawcie je przyprawami i smażcie przez kilka minut. Dodajcie odsączoną fasolę i ugotowany ryż. Całość dokładnie wymieszajcie i jeszcze chwilę podsmażcie, aby smaki się połączyły. Na koniec dodajcie starty ser i mieszajcie, aż zacznie się topić, tworząc kremową konsystencję. Na każdej tortilli umieśćcie sporą porcję farszu i zawińcie. Sztuka prawidłowo zawiniętej chimichangi polega na tym, żeby rozpocząć tę czynność od zawinięcia dolnej krawędzi. Następnie zawińcie boki do środka i na koniec ciasno zrolujcie. Dzięki temu farsz będzie dobrze zabezpieczony i nie wycieknie.
Jak smażyć chimichangę?
Do końcowej fazy przygotowywania tej potrawy będziecie potrzebować głębokiego garnka lub frytkownicy. Olej do smażenia powinien być rozgrzany do 180°C. Ostrożnie wkładajcie zawinięte chimichangi na tłuszcz i smażcie ok. 5 minut. Wyjmijcie je z gorącej kąpieli za pomocą szczypiec i ułóżcie na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawajcie od razu po usmażeniu, polane kwaśną śmietaną i posypane kolendrą. Chimichanga świetnie smakuje z pastą guacamole i klasycznymi, meksykańskimi sosami. Jeśli jesteście wielbicielami dań bezmięsnych, możecie zamienić mięso na grillowanego bakłażana, cukinię, paprykę i kukurydzę. Usmażcie farsz podobnie jak w wersji mięsnej.
Dania inspirowane kuchniami świata
To, co nieznane, budzi jednocześnie ciekawość, ale i obawę przed wykonaniem. Nie bójcie się jednak poeksperymentować w kuchni. Najlepsze dania z różnych stron świata w większości opierają się na prostych składnikach i szybkim przygotowywaniu. Jeśli nie macie pewności, czy chimichanga wyjdzie wam idealnie, jak w meksykańskiej restauracji, zacznijcie od burrito z mięsem mielonym. Z kolei cukinia faszerowana mięsem mielonym przybliży wam smaki Włoch. A jeśli chcecie przenieść się do Francji, nie wychodząc z domu, przygotujcie warzywny gulasz ratatouille, wzmocniony przyprawą Naturalnie Smaczne Spaghetti Knorr. A kiedy już poczujecie się pewnie w kulinarnych odkryciach, z pewnością i chimichanga nie sprawi wam najmniejszego problemu!
Komentarze (0)