Co zrobić z olejem po smażeniu? Jak go przechowywać?

Smażenie to jedna z najbardziej popularnych technik przyrządzania potraw. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z faktu, że po przygotowaniu ulubionych frytek czy kotletów należy w odpowiedni sposób usunąć olej zalegający na patelni. To bardzo ważne zadanie, ponieważ wylewanie tłuszczu do zlewu może być szkodliwe dla zdrowia oraz środowiska. Chcecie dowiedzieć się, co zrobić z olejem po smażeniu i jak go przechowywać? Zostańcie z nami i poznajcie odpowiedzi na te pytania. Zapraszamy!

Co zrobić z olejem po smażeniu?

Po usmażeniu ulubionych potraw pojawia się pytanie, co zrobić z olejem, który pozostał na patelni. Przychodzimy z odpowiedzią! Wiele osób chce oszczędzać produkty spożywcze i wykorzystywać olej co najmniej dwukrotnie. Oczywiście jest to możliwe, ale musicie być pewni, że danie było przygotowywanie na tłuszczu krótko i produkt się nie zepsuł. Jak przechowywać olej po smażeniu frytek? Odcedźcie tłuszcz, pozbądźcie się resztek z dania, a później przelejcie go do czystego pojemnika. Jeżeli jednak zauważycie ciemniejszą barwę oleju oraz dymny zapach, to koniecznie pozbądźcie się produktu. Inaczej możecie nabawić się sporych problemów ze zdrowiem! Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu? Pod żadnym pozorem nie wylewajcie go do zlewu.

Wylewanie oleju do zlewu – tego unikajcie!

Zapewne każdy z Was zadał sobie kiedyś pytanie, co zrobić z olejem po smażeniu pączków lub innych dań. Najbardziej wygodną opcją jest oczywiście wylanie tłuszczu do zlewu lub toalety. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że takie czynności są niezgodne z prawem i mogą realnie wpływać na ekologię oraz awarie w domach czy budynkach mieszkalnych. Olej wylany do kanalizacji zazwyczaj osadza się na ściankach rur i zatyka je po pewnym czasie. To natomiast może skutkować poważniejszymi kłopotami oraz kosztownymi remontami. Właśnie dlatego ubikacja czy zlew nie są dobrym miejscem na pozbycie się tłuszczu po smażeniu. Co więc zrobić z takim olejem? Mamy na to sprawdzony sposób!

Co zrobić z olejem po smażeniu frytek?

Usmażyliście danie i nie wiecie, gdzie wylać olej? Przychodzimy z pomocą! Przelejcie tłuszcz do słoika lub butelki oraz szczelnie je zamknijcie. Nie musicie spieszyć się z wyrzucaniem oleju, możecie przechowywać pojemnik w zacienionym miejscu i stopniowo go wypełniać. W każdej gminie funkcjonuje Punkt Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych, do którego możecie zanieść butelkę z tłuszczem. Jeżeli jednak nie macie czasu na wyprawę do tego miejsca, to kosz z odpadami zmieszanymi również spełnia ekologiczne wymogi i możecie umieścić w nim zużyty olej. Mamy nadzieję, że następnym razem dwa razy zastanowicie się, nim wlejecie zużyty tłuszcz do rur.

Nasze przepisy w Waszych domach

Jesteśmy pewni, że wiedza na temat wylewania zużytego oleju przyda się Wam w codziennych czynnościach. Na koniec poznajcie nasze przepisy, dzięki którym przyrządzicie smaczne, smażone potrawy.

Pyszne naleśniki to klasyka wśród dań obiadowych. Zaserwujcie je w towarzystwie ulubionych dodatków, np. sera białego i owoców. Pycha!

Ryż z kurczakiem i morelami to ciekawe połączenie, które zyska poparcie osób lubiących nowe smaki. Skusicie się? A może wolicie coś bardziej tradycyjnego? Przed Wami równie smaczne danie, czyli smażony makaron.

Na koniec przygotowaliśmy smaczną i bardzo prostą przekąskę. Oto smażony kalafior, który pojawi się na Waszych talerzach w 30 minut. Smacznego!