Czy jajko sadzone się obraca? Czy trzeba to robić?
Osoby początkujące w kuchni zastanawiają się, czy jajko sadzone się obraca, czy nie ma konieczności, by to robić. Jak przygotować dobre jaja sadzone, co do nich dodać i jak je smażyć?
Czy jajko sadzone się obraca?
Początkujący adepci sztuki kulinarnej zastanawiają się, czy jajko sadzone się obraca i jak je przygotować, żeby miało odpowiednią konsystencję. Idealne jajko sadzone jest od spodu dobrze ścięte, natomiast od góry półpłynne. Jajek podczas smażenia nie trzeba obracać. Przez 1-2 minuty można je smażyć na odkrytej patelni, a pod koniec przykryć pokrywką, by jajka ścięły się od góry pod wpływem gorącego powietrza, a następnie ostrożnie zsunąć je przy pomocy szerokiej łopatki. Podobnie postępuje się podczas przygotowania jajek sadzonych na specjalnej patelni z wgłębieniami. Takie naczynie nie tylko ułatwia przygotowanie sadzonych jaj, ale też nadaje im równomierny i estetyczny kształt.
Jak zrobić idealne jajko sadzone?
Na rozgrzanej patelni trzeba rozpuścić niewielką ilość masła, wbić jajko, a następnie zmniejszyć moc palnika i smażyć je przez 3-4 minuty. Po wybiciu jajka można je od razu przyprawić pieprzem i ulubionymi ziołami, a nawet posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Na wierzch jajka sadzonego możecie wyłożyć też pokrojoną w kostkę szynkę lub kawałki świeżych pomidorów. Tak przygotowane sadzone jaja będą idealnym białkowym dodatkiem do śniadania, ale można je też zaserwować do letniego obiadu z młodymi ziemniakami i mizerią lub przygotować z nimi kanapki na ciepło.
Komentarze (0)