Czy mozzarellę można mrozić? Mrożenie mozzarelli

Miłośnicy serów często zastanawiają się, czy mozzarellę można mrozić. Co zrobić z nadmiarem tego sera i jak go przechowywać, żeby zachował swój smak i konsystencję? Dowiedzcie się już teraz, czy mrożenie mozzarelli jest wykonalne.

Czy mozzarellę można mrozić?

Mozzarella, tak jak każdy inny ser, smakuje najlepiej na świeżo, ale co w sytuacji, kiedy macie jej zbyt dużo i nie chcecie niczego zmarnować? Czy mozzarellę można mrozić? Jeśli nie jesteście w stanie zużyć otwartego sera w ciągu 5 dni, możecie zamrozić kulki mozzarelli w foliowym woreczku przeznaczonym do żywności lub w specjalnym plastikowym pojemniku na mrożonki. Mrożeniu podlega zarówno żółty ser typu mozzarella, jak i miękkie kulki zatopione w solance.

Mrożenie mozzarelli krok po kroku

Ser mozzarella najlepiej mrozić w jednym kawałku. Jeśli będzie pokrojony w plasterki, po rozmrożeniu może nieco obeschnąć. Kulkę świeżego sera najlepiej odcisnąć przed mrożeniem z nadmiaru solanki, bo im mniej będzie w nim wilgoci, tym lepiej dla rozmrożonego produktu. Kawałki mozzarelli przed włożeniem do pojemnika lub woreczka warto owinąć folią aluminiową – to zapobiegnie wchłanianiu zapachów. Do mrożenia możecie też wykorzystać starty ser. Wiórki najlepiej mrozić w małym pojemniczku – będzie wtedy jak znalazł do pizzy, zapiekanek, sałatki z serem lub grzanek. Kulki miękkiej mozzarelli po rozmrożeniu można użyć do sałaki greckiej, caprese i kanapek na ciepło.

Mozzarella może spędzić w zamrażalniku nawet 3-4 miesiące. Dłuższe przechowywanie negatywnie wpływa na jakość sera, więc im szybciej go zużyjecie, tym lepiej.